Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Firenze Mona Lisát akarja

2011. június 24. 09:27

Firenze szeretné kiállítani Leonardo da Vinci remekművét, a Párizsban őrzött Mona Lisát. Az olasz város tegnap jelentette be, hogy az elkövetkező hat-hét hónapban legalább százezer aláírást akar összegyűjteni, hogy ezzel mozdítsa elő a világhírű kép "hazatérését".

<

A firenzeiek célja, hogy 2013-ban a toszkán városban állítsák ki Leonardo da Vinci titokzatos festményét. Leonardo a Firenze közeli Vinciből származott, a Mona Lisát is felvonultató kiállítás apropója egy látványos műkincslopás évfordulója lenne. Mona Lisát 1911. augusztus 21-én lopta el egy olasz férfi a párizsi Louvre falai közül, két éven át egy kamrában rejtegette a páratlan festményt. Később el akarta adni Firenzének, terve azonban meghiúsult, a kép visszakerült a Louvre-ba.

"Akciónk elsősorban a francia kormánynak és a Louvre Múzeumnak szól" - mondta a városvezetés kulturális ügyeket képviselő tagja. "A Gioconda eddig mindössze háromszor hagyta el Franciaországot, de a szimbolikus és kulturális jelentőségű évforduló alkalmából talán negyedszer is megteheti" - fűzte hozzá. Az aláírásokat az olasz parlamentben és a Facebook közösségi portálon is gyűjtik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Firenze Mona Lisát akarja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra