Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Késő bronzkori erődöt tártak fel Cipruson

2011. június 22. 10:22 Live Science, MTI

A Cincinnati Egyetem archeológusai Gisela Walberg professzor vezetésével tíz éve folytatnak ásatásokat Cipruson, hogy feltárják a sziget dél-nyugati partvidékén épült Bamboula ókori városát.

<

A modernkori Episzkopi külvárosában, Limasszol közelében található antik kikötőváros, amely az i.e. 13-11. század között élte virágkorát, egyrészt fontos szerepet játszott a Közel-Kelet és Görögország közötti kereskedelemben, másrészt gazdagságát a közeli Tróodosz-hegységben bányászott rézércnek köszönhette.

A legújabb feltárások napvilágra hozták azt a késő bronzkori (i.e. 1500-750) erődítményt, amely a parttól beljebb épült nagy gazdasági központot volt hivatott védelmezni. Gisela Walberg professzor számára első perctől világos volt, hogy erődítményről van szó, erre utaltak a rendkívül vastag, 4,8 méteres falak. "Egy fennsíkon épült, ahonnan egyaránt jó kilátás nyílik az északon lévő hegyekre, az alant lévő folyóra, ahogy a délen elterülő Földközi-tengerre" - magyarázta Gisela Walberg.

Napvilágra került egy lépcsősor is, amely kerek, toronyszerű építménybe vezetett. "Az első falmaradványokat még 2005-ben fedeztük fel, s két lépcsőfokot is megtaláltunk, de csak az idén tártuk fel az egész lépcsősort" - emelte ki a régész. Hozzátette: a lépcsősor valamilyen hadművelet során omlott össze. A leletek újabb adalékkal szolgálnak Ciprus kevéssé ismert késő bronzkori történelméről. Ez az időszak a viszályok kora volt, amiről a nekropoliszokban feltárt tömegsírok tanúskodnak.

Az erődítmény a járóföldnyi távolságban lévő Alassza biztonságát volt hivatott garantálni, amely mezőgazdasági terményekkel és fémmel kereskedett. "Az erődítmény időben kitölti azt a hiátust, amely alatt a korai kezdetleges település fontos gazdasági központtá nőtte ki magát. Itt kezdődött a térség városiasodása" - fogalmazott Gisela Walberg, aki szombaton számol be a feltárásokról a Ciprusi Amerikai Régészeti Központ éves összejövetelén Nicosiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Késő bronzkori erődöt tártak fel Cipruson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra