Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Reflektorfényben a haditudósítók ismeretlen élete

2011. június 8. 18:34

A nottinghami War Museum North nemrég nyílt kiállítása a haditudósítók személyes munkaeszközein keresztül ragadja meg a harctéri újságírás veszélyes és ismeretlen világát.

<

A kiállításon olyan tárgyakat mutatnak be, mint a Reuters kocsiját, amelyet rakétatalálat ért 2006-ban a Gázai övezetben, a Libanonban Kate Aide lábába fúródott eltévedt lövedék, John Simpson 2001-es afganisztáni útja során viselt burkája, illetve Michael Nicholson vietnami tudósításaihoz használt írógépe, vagy éppen Martin Bell fehér ruhája, amelyben a boszniai háború harctereiről tudósított. Emellett egyenruhákat, jegyzetfüzeteket és sajtóbelépőket is bemutatnak a tárlókban.

A bemutató olyan korai haditudósítók életművét is áttekinti, mint az első világháború során híressé vált Philip Gibbs és Hemingway harmadik felesége, Martha Gellhorn. Ezenfelül Clare Hollingworth, Richard Dimbleby és Alan Moorehead személyében a második világháború idején tevékenykedő legendás újságírók is bemutatásra kerülnek a későbbi generációk olyan nagy alakjaival együtt, mint Rageh Omaar, Jeremy Bowen és Brian Hanrahan.

A kiállítás sajátossága, hogy azt a bámulatos technikai fejlődést szemlélteti tárgyain keresztül, amely a haditudósítások elmúlt száz évét jellemezte, valamint bemutatja azt is, hogy a harctéri újságírás miképpen változtatta meg a háborúkról való képünket.

Az ingyenes időszaki tárlat május 28-tól 2012. január 2-ig tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Reflektorfényben a haditudósítók ismeretlen élete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra