Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felfedi titkát a skót függetlenségi háború női hőse

2011. május 31. 11:02

Újraírhatja a történelmet a skót amazon földi maradványának felfedezése, mivel ezzel bebizonyosodott, hogy több női szereplője is volt a skót függetlenségi háborúnak.

<

A Stirling-kastély királyi kápolnájában öt magas rangú személy csontváza került elő, mindannyian erőszakos halált haltak. A „csontváz 539”-ként azonosított nő erős és izmos testalkatú, alig több mint 160 centiméter magas volt. A régészek korábban azt gondolták róla, hogy a királyi palota egyik udvarhölgye lehetett, az orvos szakértői vizsgálatok szerint viszont azt mutatják: halálát egy harci kalapácsütés okozta. Valószínűleg a függetlenségi háború során Robert Bruce mellett az 1314-es bannockburni, vagy William Wallace oldalán állt a skót győzelemmel zárult Stirling Bridge-i ütközet idején.

Egy új, az időszaknak szentelt kiállítás részeként a szakemberek háromdimenziós arcképet készítettek a hölgyről, illetve a mellette eltemetett középkori lovagról. Peter Yeoman, a Historic Scotland kulturális örökségének vezetője nagyszerűnek nevezte a felfedezést. „Ez egyedülálló a skót régészetben, ráadásul új megvilágításba helyezi a nők szerepét a háborús hadviselésben” – mondta el Yeoman. „Nagyon különleges élmény, hogy olyan, a 14. században élt személyek földi maradványai kerültek elő, akik ilyen súlyos sérüléseket szenvedtek. A radiokarbonos vizsgálatok a függetlenségi háború idejére teszik a női csontokat. A Stirling Bridge-i és a bannockburni mellett volt még tíz ütközet, amikor a kastély gazdát cserélt. Ez volt az az idő, amikor a hölgy meghalt, és erre bizonyítékunk is van” – tette hozzá.

Az orvos szakértői vizsgálat szerint a szebbik nem képviselője 36-45 éves korában, 1270-1314 között halt meg. Yeoman elmondta: a hölgy fejének jobb oldalán érte a végzetes csapás, felülről, amit valószínűleg egy lovas okozott. „A csontváz egy fantasztikus lelet, általa betekintést nyerhetünk a középkori Skócia élet-halál kérdéseibe. Nagyon szokatlan, hogy valakit a királyi kápolna alá temetnek. Ebből arra következtettünk, hogy az illető előkelő lehetett” – így Yeoman.

A történelemkönyvek mindössze egyetlen női harcost említenek a függetlenségi háború korából: ő „Black Agnes”, Dunar grófnéja, Robert the Bruce szövetségesének, Thomas Randolph, Moray grófjának lánya. 1337-ben, amikor férje északon harcolt, az amazon Dunbar kastélyának angol ostromát verte vissza, kiváltva ezzel Salisbury grófjának haragját, mivel többszöri felszólítás ellenére sem adta át az erődítményt. A grófi csapatok öt hónap múlva megszégyenülve vonultak el a kastély alól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Felfedi titkát a skót függetlenségi háború női hőse

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra