Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Exhumálják Salvador Allende földi maradványait

2011. május 23. 06:56 MTI

Kihantolják ma délelőtt Salvador Allende egykori chilei elnök földi maradványait a főváros központi temetőjében, hogy külföldi szakértők bevonásával megvizsgálják: vajon öngyilkos lett vagy merénylet oltotta ki az 1973. szeptember 11-i államcsínnyel, Augusti Pinochet tábornok által megbuktatott egykori baloldali elnök életét. Mario Carroza bíró még április közepén fogadta el a volt elnök családja által előterjesztett kérést, és az exhumálást május 23-ra tűzték ki.

<

Allendével, aki 1970-től Chile szocialista elnöke volt, golyó végzett a santiagói Moneda-palotában, amelyet repülőgépek is bombáztak. Röviddel halála után a santiagói katonai kórházban felboncolták Allende holttestét, és a hatóságok, valamint szemtanúk állítása szerint megállapították, hogy a volt elnök öngyilkosságot követett el, az álla alatt fejbe lőtte magát egy AK-47-es géppisztollyal, amelyet még Fidel Castro kubai vezető ajándékozott neki. Később kételyek merültek fel halála kapcsán, volt olyan szakértő, aki azt állította, különböző kaliberű lövedékek oltották ki Allende életét.

A chilei igazságszolgáltatás januárban újraindította a vizsgálatot Allende halála és további 725 olyan ügyben, amelyekben bűntetteket követtek el az emberi jogok ellen a diktatúra időszakában, 1973 és 1990 között, és amelyeket panasz hiányában eddig sohasem vizsgáltak. A Pinochet-diktatúrának több mint 3100 halálos áldozata vagy eltűntje volt.

Az exhumálás logikus következménye a vizsgálat újraindításának, és a bíró magától is elrendelhette volna, de a család úgy döntött, hogy jelképesen a hivatalos kérés benyújtását választja - közölte korábban Isabel Allende, a volt chilei elnök lánya, szocialista parlamenti képviselő.

Allendét már másodszor exhumálják: halála után ugyanis a tengerparti Vina del Mar temetőjében, Santiagótól 125 kilométerre temették el, s 1990-ben, a demokrácia győzelmét követően kihantolták - s végezték el ismét boncolásos vizsgálatát -, majd temették jelenlegi nyughelyére, a főváros központi temetőjének egyik mauzóleumába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Exhumálják Salvador Allende földi maradványait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra