Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Liszt-ikerkiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

2011. május 12. 10:28 MTI

Grandioso! címmel ikerkiállítás látható a Liszt-év alkalmából az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK): az egyik tárlat a Liszt Ferenc Társaság történetét dolgozza fel, a másik pedig a zeneszerzővel kapcsolatos képeslapokat mutatja be.

<

Az intézmény közlése szerint az egyik a Liszt Ferenc Társaság történetét dolgozza fel 1873-tól napjainkig. 1870-től folyamatos volt az a törekvés, hogy kifejezzék a még élő mester iránti tiszteletet, halála, 1886 után pedig az, hogy megőrizzék emlékét és szellemét. A Liszt Ferenc Társaság több kezdeményezés után végül 1893-ban alakult meg. A második világháborúig kisebb-nagyobb szünetekkel működött, majd 1973-ban civil egyesületként született újjá. A rendszerváltás óta független, önálló, magyar kultúraápoló civil egyesület.

A társaság célja Liszt Ferenc életművének, személyiségének megismertetése, eszméinek ápolása és terjesztése. Az egyesület a világ számos testvértársaságával tart kapcsolatot és segíti az újak megszervezését (Liszt Társaságok működnek Európa számos országában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Japánban). A számos érdekes és értékes dokumentumot őrző társaság anyagából nyíló kiállítás a Liszt Ferenc Társaság története mellett Liszt Ferenc zenéjének és korának művelődéstörténeti- és társadalmi szerepét is bemutatja.

Az anyag jelentős részét a társaság kölcsönözte - mondta el Rozsnyai Judit főtitkár, minthogy a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban, a Régi Zeneakadémián - ahol a társaság működik - más nagyszabású Liszttel foglalkozó anyagok töltik be a kiállítótereket az év folyamán. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjtemény birtokában is van több értékes és érdekes dokumentum - kotta, levél - , amelyek együttes bemutatására nyílt most lehetőség.

A másik anyag a Liszt Ferenc életútja és művészete képes levelezőlapokon címet kapta. Steiner Józsefné nagyatádi képeslapgyűjtő Liszt Ferenccel kapcsolatos gazdag kollekciójából válogattak. A 19-20. században a kapcsolattartás egyik legelterjedtebb formája a levelezés, ezen belül is a képeslapküldés volt. Hatvan témában, címszavanként két-két, magyarázó szöveggel ellátott képeslapot mutatnak be. A témák között szerepel Liszt szülőháza Doborjánban; Liszt Ferenc Franciaországban, Angliában, Svájcban; Liszt és szerelme, Marie d'Agoult; Liszt barátai, ismerősei: Chopin, Hector Berlioz, Paganini, George Sand, Széchenyi; végül Liszt karikatúrákon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Liszt-ikerkiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra