Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Három kiállítás nyílik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

2011. május 11. 11:10 MTI

Egyszerre három kiállítás nyílik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A gömöri fazekasok, a Szlovák Karszt barlangászai, valamint a rozsnyói céhek mutatkoznak be Pozsonyban.

<

A Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában a látogatók megismerkedhetnek a több évszázados múltra visszatekintő gömöri fazekas művészettel. Az egykori Gömör-Kishont vármegye területén a kiváló minőségű agyag "alapozta meg" a Kárpát-medence legjelentősebb agyagiparát, amely a 18. és 19. században élte fénykorát. A tűzálló agyag az egész Kárpát-medencében híres volt egykor.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának másik kiállítása a föld mélyére invitálja a látogatókat, bemutatva az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait. A harmadik kiállítás "főszereplői" a rozsnyói céhek. Az egykoron messzi földön híres bányavárosban nemcsak bányászcéh működött, hanem a rozsnyói kézművesek termékei is híresek voltak, a 19. században pedig többszakmás céhek is alakultak a városban.

A három tárlat közös megnyitóját hárman tartják május 12-én: B. Kovács István művészettörténész, a "gömörológia" megalapítója, Juhász László, a szlovák kormányhivatal nemzeti kisebbségek főosztályának igazgatója, valamint Csobádi József, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Három kiállítás nyílik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra