Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy zsidó bonyolította le a jemeni fegyverszállítást a náci Németországból

2011. május 5. 08:08 Háárec

A náci Németországból érkező, Jemenbe tartó fegyverszállítmányok lebonyolításáért a harmincas években egy jemenita zsidó volt a felelős, akinek kalandos vállalkozására a zsidóüldözések tettek pontot.

<

1938 májusában a Sturmfels elindult Hamburg kikötőjéből, hogy aztán Jemenben kössön ki, fedélzetén hét puskával, tizenhat pisztollyal, 340 hordónyi puskaporral, tábori kulacsokkal és némi élelemmel. A többi között ezért a szállítmányért is a jó náci kapcsolatokkal rendelkező jemenita zsidó üzletember, az ország vezetőjének, a helyi imám befolyásos képviselője, Israel Subaryi volt a felelős.

Személyes archívumát, benne a németországi szállítmányról készített listákkal és egyéb dokumentumokkal Subaryi lánya és unokája ajánlotta fel a Yad Vashem múzeum számára. A Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknap „Emléktöredékek” kampánya a háború utáni személyes tárgyak összegyűjtését célozza. A múzeum szerint a Subaryi-archívum ennek jelentőségét húzza alá.

Subaryi története több szempontból is érdekes. Szanaaban, Jemen fővárosában született 1894-ben. Lánya visszaemlékezése szerint apja tojásokkal kezdett üzletelni, amelyeket a Jemenben állomásozó török katonáknak adott el, majd ruhaboltot nyitott, a turistáktól és kémektől hemzsegő fővárosban pedig európai üzleti kapcsolatait kezdte kiépíteni, amit nagyban megkönnyített, hogy arabul, héberül, törökül, olaszul, franciául és németül is beszélt.

Az imám palotájához közeli üzlete felkeltette az uralkodó figyelmét, s Subaryi egyre inkább bejáratos lett az udvarba. Később az imám tanácsadója lett, s állítólag még a titkos kincseinek hollétéről is pontos információkkal rendelkezett – derül ki Yosef Tobi professzor A Jew in the Imam's Service című könyvéből.

Subaryi üzleti kapcsolatai jól illeszkedtek a Jemen és Németország közötti érdekazonossághoz. Az imám meg akarta erősíteni a hadseregét, Berlin pedig éppen az arab világban elfoglalt pozíciójának javításán fáradozott. A Hamburgban egészen a világháború kitöréséig élő üzletember a két ország közötti fegyverszállítások lebonyolítója lett, de olyan hiánycikkeket is beszerzett, mint motorkerékpár, parfümök, hűtőszekrény, vagy éppen az édességek.

A zsidók helyzetének ellehetetlenülésével Subaryinak nem volt maradása a Harmadik Birodalomban, de Jemenbe se térhetett haza, mivel az imámhoz közelállók azt mondták az uralkodónak, hogy a férfi átverte őket és védelmi fegyvereket hozatott a közel-keleti országba. Subaryinak két választása volt, az Egyesült Államokba való kivándorlás helyett végül a palesztin mandátumterületen telepedett le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy zsidó bonyolította le a jemeni fegyverszállítást a náci Németországból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra