Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Restaurálják a szekszárdi Augusz-zongorát

2011. április 28. 15:09 MTI

Restaurálják az Augusz-család 19. századi zongoráját, amelyen Liszt Ferenc szekszárdi látogatásain többször is játszott. A felújított hangszert a szekszárdi vármegyeháza új Liszt-kiállításán mutatják be.

<

A jelenleg a Wosinsky Mór Múzeumban őrzött hangszer a restaurálás után megszólaltatható lesz - mondta Lovas Csilla, a szekszárdi Irodalom Háza vezetője.

Az Augusz-család fatőkés zongorája 1862 után került ki Beregszászy Lajos pesti hangszerkészítő műhelyéből, és szekszárdi házi koncerteken Liszt többször is játszott rajta, rezonánslapján aláírása is szerepel. Vélhetően ezen adta elő 1865-ben az Augusz-házban tanítványával, Hans von Bülow-val a Rákóczi-indulót az őt hallgató tömeg ovációjától kísérve.

A hangszert, amely az 1970-es években került vissza Szekszárdra, 1978-ban a Pécsi Körzeti Stúdió egy filmjének felvételén megszólaltatták, de a filmen már nem a zongora hangja hallható - jegyezte meg Lovas Csilla. A család másik zongorája a kalocsai érseki palotában látható, ez is őrzi Liszt aláírását néhány sor kíséretében.

Liszt Ferenc 1846 és 1876 között Augusz Antal (1807-1878) Tolna megyei alispánhoz fűződő barátsága révén négy alkalommal vendégeskedett Szekszárdon; a kétszáz éve született komponista itt fogalmazta meg a Magyar rapszódiát, amelyet vendéglátójának ajánlott.

A tolnai megyeszékhely levéltárában és múzeumában mintegy kétszázötven, Liszthez kapcsolódó dokumentumot, tárgyi emléket őriznek, az új installációkban Liszt kottáiból, valamint az Augusz-házaspárnak dedikált kötetekből kapnak majd ízelítőt a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Restaurálják a szekszárdi Augusz-zongorát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra