Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Matekmúzeum nyílhat az Egyesült Államokban

2011. április 27. 14:33 MTI

A matematika szépségét, a művészetekkel, az egyéb tudományokkal és a pénzügyekkel való kapcsolatát mutatja majd be az Egyesült Államok első matematikai múzeuma, amely tervek szerint 2012-ben nyílik meg New Yorkban.

<

Matematika = felfedezés = szépség = öröm: ezt az egyenlőséget állítaná a MoMath szellemiségének középpontjába Glen Whitney társalapító, aki korábban egy pénzügyi befektetési alapnál dolgozott elemzőként. "Sok nagyszerű matematikatanár van az Egyesült Államokban, de a matematikai felfedezés öröme elveszik a tananyag zsarnokságában, és a szinte taposómalomszerű egyentesztekben" - fogalmazott Whitney.

Cindy Lawrence, a múzeum másik leendő vezetője úgy véli, hogy a kiállítás feltehetően képes lesz kiváltani a látogatókban azt a meghökkenést és izgalmat, amelyet a tankönyvek nem. A múzeum az alapítók szándéka szerint minden korosztályhoz szól majd, de különösen a gyerekekhez, akik játszva tanulhatnak a matematikáról a különböző interaktív és tapasztalati alapú játékokkal. A kiállítás ösztönzi az együttműködést is, amely jellemző a matematikai kutatásokra - magyarázta Lawrence.

A múzeum létrehozásához 30 millió dollár (5,4 milliárd forint) szükséges, ebből 22 millió már összegyűlt. A Google 2 millió dollárral állt a kezdeményezés mellé. Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Dél-Koreában és számos más országban működik már matematikai múzeum, de az Egyesült Államokban ez lenne az első - talán a tudományág nem túl magas helyi presztízse miatt hiányoztak eddig az ilyen intézmények.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Matekmúzeum nyílhat az Egyesült Államokban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra