Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem eredeti a kétezer éves "ólomkönyv"

2011. április 14. 08:46 Live Science

A jordániai barlangban talált, hetven darabból álló ólomkönyv-gyűjteményt a legkorábbi keresztény forrásnak, az archeológusok pedig a régészet történetének legnagyobb felfedezésének tartják. Lassan azonban egyre több és több kérdés merül fel az ólomba nyomott és ólomkarikákkal összefogott szövegek eredetiségével kapcsolatban.

<

Miután a minap egy arámi fordító befejezte a szövegek vizsgálatát, a következőt nyilatkozta az őt faggató újságírónak: vitathatatlan bizonyítékai vannak, hogy a szövegek nem a korai kereszténység korából valók. „Minden rendelkezésre álló fotót megszereztem, s az elmúlt hét alatt megvizsgáltam a forrást” – mondta Steve Caruso nyelvész. „Észrevettem, hogy számtalan régi, 2500 éves arámi forma van, amelyek azonban összekeveredtek a későbbi nyelvi formulákkal, ezért kivettem az összes eltérő formát” – tette hozzá.

„Rendkívül furcsa” – fogalmazott Caruso, aki szerint a legkorábbi, nabateus és palmürai szövegek a 2-3. századból származhatnak, s ez azt bizonyítja, hogy nem írhatták őket a korai kereszténység idején. „A jelek sorrendje annyira inkonzisztens, hogy ilyennel még nem találkozhattunk. Az írnokok nagyon különlegesen tették a dolgukat” – mondta el Caruso. A nyelvész kutatásából kiderült, hogy számos karaktert nagyon „hanyagul” kezeltek, ami azt valószínűsíti, hogy az eredetivel ellentétben kevés időt fordítottak a szövegek másolására.

Caruso állításai egybecsengenek egy oxfordi görög régész kutatásának eredményeivel, miszerint a képek – köztük a Jézust keresztre feszítve ábrázoló – anakronisztikusak. „A képen, amelyről azt állítják, hogy Krisztust ábrázolja, valójában Héliosz napisten látható, ami a Rodosz szigetéről származó érméről ismert. Azonban ezen kívül is van még néhány értelmetlen görög és héber felirat” – nyilatkozta Peter Thonemann, aki szerint a könyveket az elmúlt ötven év alatt állították össze.

David Elkington – aki hónapok óta segíti a jordániai kormányt a leletek visszaszerzésében – továbbra is úgy gondolja, hogy a könyveken Jézus látható a Teremtő társaságában, míg egy másik oldalt Jeruzsálem térképe díszíti, a szöveg pedig a Megváltó eljöveteléről szól. A Pennsylvania Egyetem oktatója, Kimberley Bowes azonban megkérdőjelezi Elkington kompetenciáját, mondván, a férfi nem is régész, s semmilyen tudományos pozíciót nem tölt be.

Ugyanígy vélekedik Caruso is, aki egyúttal a médiát okolja a szenzációkeltésért, szerinte ugyanis semmilyen komolyabb vizsgálat nem előzte meg a felfedezés bejelentését. „Az emberek szerettek volna írni valamit húsvét előtt, ez pedig pont kapóra jött” – így Caruso.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem eredeti a kétezer éves "ólomkönyv"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra