Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Weimarban újra megnyílt a Liszt múzeum

2011. március 22. 12:26 MTI

Ha Liszt Ferenc élne, a németországi Weimar egyik büszkeségének számító, ma múzeumként működő nyári rezidenciáján újra fogadhatná látogatóit.

<

Kilenc hónapig tartó restaurálás után ugyanis ünnepélyes keretek között nyitották meg újra a weimari Liszt-házat. Az épület homlokzatát és tetejét szinte teljesen felújították és restaurálták a belső helyiségeket is. A múzeumként működő, a weimari Mariestrassén lévő házat kedd reggeltől újra látogatók, Liszt-rajongók népesíthetik be.

A felújítást vezénylő Reimar Frebel hétfői nyilatkozatában a színes külső homlokzat restaurálását emelte ki. Ami a belső munkálatokat illeti, a legnagyobb feladatot a zeneszalon felújítása jelentette - mondta el az építész, utalva arra, hogy a tapétákat, a függönyöket és a bútorhuzatokat az eredeti mintájára ugyancsak teljesen felújították.

Liszt - aki 1843 és 1861 között a weimari Staatskapelle vezető karnagya volt - csak a városba történt visszatérésekor, 1869-ben költözött be a házba, illetve annak felső emeletére, és a nyári hónapokat rendszerint ott töltötte egészen 1886-ban bekövetkezett haláláig. A ház jóformán azóta múzeumként működik és Weimar egyik legfőbb nevezetességének számít. Felső emelete többnyire Liszt Ferenc személyes tárgyait mutatja be, míg az alsó részen egyfajta multimédiás kiállítás működik.

A felújítás értesülések szerint több mint 370 ezer euróba (több mint 100 millió forintba) került, a költségeket a weimari Klassik-Stiftung fedezte. A múzeum újbóli megnyitása részét jelenti azoknak a megemlékezéseknek, amelyeket a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából Weimarban, illetve Türingia tartományban rendeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Weimarban újra megnyílt a Liszt múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra