Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A titokzatos fehér arany

2011. március 18. 12:51 MTI

A titokzatos fehér arany címmel nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből.

<

A több mint 30 éve alapított, kecskeméti székhelyű Nemzetközi Kerámia Stúdió Magyarország legrégebbi és jelenleg egyetlen egész évben működő művészeti alkotótelepe - mondta Probstner János, a stúdió alapító igazgatója a kiállítás megnyitóján. Hozzátette: a stúdió birtokában van a világ legnagyobb kortárs kerámia-gyűjteménye.

A kollekcióban jelenleg 45 ország 505 művészének 3553 alkotása szerepel, Herenden nyolcvan alkotás látható. Probstner János elmondta: a kiállítás a kortárs porcelánművészet elmúlt három évtizedének keresztmetszetét adja; a legkorábbi művek 1982-ben, a legújabbak 2010-ben készültek.

Tavaly több mint háromszáz új termékkel bővült a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. palettája, azaz majdnem naponta született egy új porcelánalkotás - emelte ki Simon Attila, a cég vezérigazgatója. Hangsúlyozta: a Herenden előállított "fehér arany", a porcelán tekintetében a legfontosabb az, hogy eladható, elfogadható áron gyártható és kínálható legyen, valamint művészeti értékkel bírjon. A vezérigazgató szerint nincs termékfejlesztés alkotó művészek nélkül, ezért több egyetemmel is kapcsolatban állnak, ugyanakkor részt vállalnak középiskolások művészeti képzésében is.

Mák Kornél (Fidesz-KDNP), Kecskemét alpolgármestere megnyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a világ minden tájáról érkeznek alkotók a kecskeméti kerámia stúdióba és ott hagyják a "kezük nyomát". Mint mondta, bízik abban, hogy a több mint ötezer darabos gyűjtemény idővel akár a háromszorosára is növekedhet.

A kiállítás április 17-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A titokzatos fehér arany

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra