Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virtuális tárlat a Völgységi Múzeumban

2011. március 8. 12:21 MTI

Virtuálisan is megismerhetik a bonyhádi Völgységi Múzeum állandó kiállításait a látogatók ez év májusától, valamint az intézményben tapintható ipartörténeti tárlat és játszósarok is készül.

<

A múzeumban egy közel 13 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően végeznek multimédiás fejlesztést - mondta el Szőts Zoltán, a közgyűjtemény igazgatója.

Ismertetése szerint az épület földszintjén infopontot alakítanak ki, amely körpanorámás felvételeken mutatja be az emeleten látható ipartörténeti, illetve az I. és II. világháború koráról szóló kiállításokat a mozgássérülteknek. A múzeum emeletére tervezett számítógépes teremben a kiállítások anyaga mellett hozzáférhetővé teszik a gyűjtemény digitalizált fotóit, amelyek ezáltal kutathatóvá is válnak.

A két terminálon életútinterjúk és archív fotók alapján készült 15-20 perces filmeket nézhetnek majd meg az érdeklődők a bukovinai székelyek vándorlásáról, a felvidéki magyarok kálváriájáról, a németség be- és kitelepítéséről, valamint a holokausztról. További fejlesztés, hogy a százéves múltra visszatekintő bonyhádi zománcipart bemutató kiállításból tapintható tárlatot alakítanak ki, valamint játszósarok készül óvodás korú gyerekeknek.

A múzeum a vakok és gyengénlátók számára már korábban rendszeresített hangos tárlatvezetést, a hallássérülteknek pedig indukciós hurokkal tette jobban érthetővé a kiállítást. Szőts Zoltán arról számolt be, hogy könnyen olvasható feliratsorral most az értelmileg akadályozottak eligazodását segítik. "Ezzel minden fogyatékkal élő csoportnak lehetőséget adunk arra, hogy megismerje a múzeum kiállításait" - mondta az igazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuális tárlat a Völgységi Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra