Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amore Colosseo

2011. március 7. 14:43 MTI

Melyik műemléküket szeretik legjobban az olaszok? Egy felmérés szerint a Colosseumot.

<

Az elsősorban a gladiátor viadalokról ismert, az első század második felében emelt amfiteátrumot szeretik a legjobban Itáliában. A kulturális FMR alapítvány, Eurisko közvélemény-kutató és a bolognai egyetem statisztikai tanszékének felmérése azt vizsgálta, mely műemlékhez kötődnek leginkább az olaszok egységes országuk létrejöttének idei százötvenedik évfordulóján.

Az Itália, örök szépség elnevezésű felmérés a Róma városát jelképező műemlék győzelmét hirdette ki. Második legkedveltebbnek a velencei Szent Márk bazilika számít. Harmadiknak a római Trevi-kút futott be, melyet a Pantheon követ, majd a firenzei Signoria tér és a milánói székesegyház. A ranglista tizennegyedik helyén áll a legelső dél-olasz műemlék, a casertai királyi palota, Pompei csak tizenhetedik lett.

"Az, hogy három római műemlék van az élen, azt bizonyítja, hogy a fővárost az olaszok a mai napig nemzeti kultúrájuk és identitásuk jelképének tartják" - nyilatkozta a Corriere della Sera napilap római kiadásának Dino Gasperini, a főváros kulturális biztosa. Ezt támasztják alá az idegenforgalmi adatok: az itáliai műemlékek bevételének majdnem felét, kilenvenvenhét millió euróból negyvenegyet Róma adja, és ebből harminc milliót a Colosseum-Forum Romanum területe. Az olasz múzeumok évi harminchárom millió látogatójából nyolc keresi fel a rómaiakat, ebből ötmilliós a Colosseum látogatottsága.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amore Colosseo

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra