Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emberi bánásmódban részesült a Szibériában megtalált őskori kutya

2011. március 2. 11:58 Discovery News

Emberi lényként tekintettek arra a kutyára, amelyet 7000 évvel ezelőtt temettek el Szibériában.

<

A Husky-szerű kan emberi bánásmódban részesült, ugyanazokat az ételeket ette és hasonló körülmények között temették el, mint gazdáját. „Ha megnézzük, hogy az ősi időkben az északi bennszülött népek hogyan tekintettek az állatokra, akkor azt gondolom, hogy a szibériai emberek ezt a kutyát is gondolkodó lényként fogták fel”mondta el Robert Losey, akinek a kutyák temetkezési szokásairól szóló cikke hamarosan a Journal of Anthropological Archaeology című periodikumban jelenik meg.

„Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az emberek úgy hitték, az állatnak lelke van, a gyászmise pedig a lélekről való gondoskodást segíti elő. Az emberekhez hasonlóan a kutyák mellé is temettek különféle tárgyakat, itt például egy agancsból készült kanalat találtunk” – tette hozzá az Alberta Egyetemen antropológiát oktató segédprofesszor.

A négylábút gondosan a jobb oldalára fordították, mellette a sír különböző szintjein pedig öt emberi maradványt is találtak. A DNS- és izotóp-vizsgálatokkal sikerült bebizonyítani, hogy az állat valóban kutya volt, s ugyanazon élt, mint gazdája: halat, fókát, rénszarvast és növényeket fogyasztott.

A szinte kényeztetéssel felérő bánásmód azonban komoly áldozatokat követelt a kutyától. „A hátgerincen elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kutyát logisztikai feladatokra fogták be. Ez lehetett a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódhoz kapcsolódó felszerelések, valamint tűzifa hordása, de vele szállíthatták a lakóhelyek sűrű változtatásához szükséges építőanyagokat is” – magyarázta Losey.

A kutatók – valószínűleg rénszarvas által okozott – sérülésre utaló nyomokat is felfedeztek az állaton, de azt sem lehet kizárni, hogy a gazdája verte a kutyát. Az Angara és az Irkut folyók mellett egy farkas földi maradványait is megtalálták, amely valószínű, hogy az elhunyt személyek túlvilági létének megvédelmezését szolgálta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emberi bánásmódban részesült a Szibériában megtalált őskori kutya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra