Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb ősi nyelvek tűnhetnek el Kolumbiában

2011. február 22. 16:43 MTI

A kolumbiai őslakosok nyelvei közül öt szinte teljesen kihalt, további 19 pedig súlyos veszélyben forog - közölték az ősi nyelvek megvédésére létrehozott program vezetői.

<

Az etnolingvisztikai sokféleség megőrzésén munkálkodó program (PPDE) a kolumbiai kulturális minisztérium felügyelete alatt dolgozik azon, hogy a dél-amerikai ország 67 őslakos nyelve fennmaradjon.

A gyakorlatilag már kihalt nyelvek között van a tinigua, amelyet már csak egy ember beszél. Ő a Yarí folyó mentén, az Alto Guayabero nevű területen él. A nonuya nyelvet is már csak hárman beszélik az Amazonas vidékén. A carijonát még harmincan ismerik a Caquetá folyó bal partján. A totoró nyelvet négyen beszélik, passzív nyelvtudása rajtuk kívül ötven embernek van. Ennél valamivel többen vannak a pisarima vagy pápiwa nyelvet beszélők, akikből huszonöten maradtak - közölte az anyanyelvek világnapján a PPDE.

Kolumbia szinte egyedülálló ezen a téren, kevés országban mutatkozik az ősi nyelvek ilyen sokfélesége. A kulturális minisztérium összesítése szerint a spanyol mellett 65 indián és két kreol nyelvet beszél a lakosság. Az országban élő - mintegy hatezer fős - cigány közösség is saját nyelvét használja, amelyet romaníként emlegetik Kolumbiában.

"Ezek a nyelvek mind típusukban és felépítésükben, mind pedig eredetükben igen különbözők" - mutattak rá szakemberek. A nyelvek felét már kevesebb mint ezren beszélik, ami különös aggodalomra ad okot. Vannak azonban olyanok is, amelyek újra virágoznak, és a fiatalabb generációk is használják őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb ősi nyelvek tűnhetnek el Kolumbiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra