Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Cúcorkás bál” Ópusztaszeren

2011. február 18. 14:25

2011. március 5-én a „szegedi nagytáj” farsanghoz kapcsolódó szokásai elevenednek meg az ópusztaszeri skanzenben, ahol egyszerre téltemetésre és farsangkeresésre kerül sor.

<

A farsangolók déli 12 órakor indulnak a tél temetésére a Feszty-körkép épületének bejáratától. Miután tisztelettel elbúcsúztatták a leghidegebb évszakot a tóparton, megkezdődik a farsangkeresés a skanzen házai között. A vállalkozó kedvű látogatók „kakasütéssel” tehetik próbára szerencséjüket és ügyességüket. A rendezvényen farsangi fánkkal, forralt borral, teával kedveskednek az érdeklődőknek. A nap fő eseményén, az olvasóköri bálon két tánc között megmérkőzik Konc király és Cibere vajda, végül megjelenik a Cúcorka is, azonban tetteiért felelősséget nem vállalnak.

Cibere vajda a zsírtalan ételt, a mulatozástól való tartózkodást, a böjtöt személyesíti meg, Konc király pedig a bőséges étkezést, a gondtalan szórakozást, a farsangot. A két személy bábok, vagy alakoskodók által történő megjelenítésére és a viaskodásra is vannak példák, jellemzőbb azonban, hogy mondaszerű alakként maradtak fenn. Ezekben a szövegekben kétszer küzdenek meg egymással. Először Vízkereszt napján, ekkor Konc király (a farsang) győz, húshagyókedden pedig Cibere vajda (a böjt). A két alak a középkortól kezdve a farsang és a böjt közötti ellentét kifejezője, a folklórba irodalmi forrásokból kerültek be. Cúcorka népi figura, egy beöltöztetett alak. A mulatság során huncutkodik a bálozók, táncolók között, akik végül kérdőre vonják tettei miatt, így derül ki, ki van a jelmez alatt.

Helyszín:
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, skanzen
6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

Időpont: 2011. március 5. szombat, déli 12 órától

Bővebb információ: http://opusztaszer.hu/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Cúcorkás bál” Ópusztaszeren

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra