Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

London bérbe adta volna túszmentő egységét

2011. január 21. 08:12 BBC News

A brit külügyi hivatal „áruba bocsátotta” speciális légi egységét (SAS) túszejtések és gépeltérítések esetére az 1980-es iráni terrorista akció után.

<

A Brit Nemzeti Archívum egyik 1980-as keltezésű dokumentuma egy olyan jogi egyezmény megvitatásáról szól, amely megteremti a lehetőségét annak, hogy a SAS-t idegen országok használják fel.

A különleges egység 1980. május 5-én - egy hónappal azután, hogy az Egyesült Államok katonai akciója csődöt mondott a teheráni amerikai nagykövetségen raboskodó 52 fogoly kimenekítésekor – rohamozta meg a nagykövetséget, s 15 perc elteltével véget vetett a hat arab szeparatista hatnapos, az egész országot lázban tartó terrorista akciójának. A hadművelet során öt fegyveres és a 26 fogvatartott közül két polgár vesztette életét.

A mentőakciót milliók követhették a tévéképernyőkön, s ez volt az az esemény, amellyel a SAS világhírnevet szerzett magának. Egy belső külügyi irat már május 9-én a „SAS jövőbeni terroristaellenes akcióit” helyezi kilátásba, mondván, „a kensingtoni akció sikeressége miatt a közel-keleti országokban új hulláma indulhat el a kiképző csapatok meghívásának”. „Fogadhatunk kéréseket gépeltérítések vagy túszejtések esetén, amelyeket az adott országok a SAS kölcsönvételével oldanának meg. Ha ezekben brit állampolgárok is érintettek, a kérésre a miniszterek is áldását adhatják” – folytatódik a memorandum.

A dokumentum egy „pro forma egyezségről” is szól, amely a felelősség és a bűnvádi eljárás alóli mentességet érinti. Egy másik irat megjegyzi, hogy van már ilyen egyezség érvényben a „Szószék-terv: tengerentúli terrorista akciók katonai intervenciója” elnevezésű terv kapcsán. Az irat a kompenzációval kapcsolatban megjegyzi: „Ha a művelet sikeres, akkor nincs probléma a fizetéssel. De ha a dolgok rosszul mennek, akkor kétséges, hogy a kormány készségesen állná a számlát, s nem valószínű, hogy nyomás alá tudnánk helyezni az egységet ".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

London bérbe adta volna túszmentő egységét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra