Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Reagan már elnöksége alatt is Alzheimer-kóros lehetett

2011. január 19. 11:33

Ronald Reagan már hivatali éveiben is Alzheimer-kórban szenvedett – legalábbis ezt állítja az elnök legkisebb fia ma megjelenő memoárjában.

<

A republikánus elnöknél hivatalosan öt évvel a Fehér Házból való távozása után mutatták ki a betegséget, azonban az Apám 100 éves, egy memoár című könyvében Reagan fia, Ron arra enged következtetni, hogy a színészből az Egyesült Államok legfőbb közjogi méltóságává avanzsált apján az első jelek már az 1984-es, Walter Mondale elnökaspiránssal folytatott tévévita alatt jelentkeztek.

„Néhány választó egy olvasószemüvegét soha meg nem találó nagypapát kezdett elképzelni, aki ráadásul egy borzasztó nukleáris arzenál felett rendelkezik, s ez meglehetősen felmérgesítette őket” – így Ron Reagan. „Ennél sokkal rosszabb volt, hogy apám legitimálta aggodalmaikat. A szívem szakadt meg, amikor láttam, mennyire ügyetlenül intézi dolgait, jegyzetei között bumfordi módon turkál, s felismerhetetlen módon veszíti el a szavakat. Fáradtnak és zavartnak tűnt” – teszi hozzá.

Ronald Reagannél 1994-ben diagnosztizálták a gyógyíthatatlan, agysorvadással járó Alzheimer-kort, s tíz évvel később, 2004-ben hunyt el. Ron Reagan könyve kedden, apja 100. születésnapjának évfordulója (február 6.) előtt jelenik meg.

Ron szerint apját egyáltalán nem érte váratlanul a betegséggel kapcsolatos bejelentés. A Ronald Reagan Elnöki Alapítvány azonban cáfolja, hogy az elnökön már hivatala ideje alatt megjelentek volna a betegség jelei. „A témát jól dokumentálták Reagan személyi orvosai, akik a diagnózis után vele voltak, s azok, akik napi kapcsolatban álltak az elnökkel. Az Alzheimer-kór tüneteit nem lehetett kimutatni az elnökön a Fehér Házban töltött évei alatt” – áll az alapítvány által kiadott közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Reagan már elnöksége alatt is Alzheimer-kóros lehetett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra