Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárják az albánok bölcsőjét

2011. január 18. 12:27

Koszovói és külföldi régészek azon dolgoznak, hogy hatvan év elteltével végre teljesen feltárják a függetlenségét három éve kivívó ország egyik elveszett, két és fél méterrel a föld alatt található, 120 futballpálya méretű ősi városát.

<

Habár a város holléte felől már régóta megbizonyosodtak a szakemberek, az ásatások csak nemrégiben kezdődhettek el. Ulpiana nagy részét azonban még mindig fű és búzával, illetve kukoricával teli föld borítja. 2010-ben a kulturális minisztérium egy hatalmas projektbe vágott a fővárostól, Pristinától 9 kilométerrel délre, Gracanica városa mellett, ami azért is volt fontos, mivel itt 1950 és 1990 között egyáltalán nem végeztek ásatást. A koszovói háború végeztével a régészek az i. sz. 1. századra datálható városfalat, tornyot, kerámiaedényeket, érméket, aranymedált, emberi maradványokat és illír sírokat tártak fel.

A minisztérium kezdeményezése mellé a Német Régészeti Intézet, a koszovói Nemzeti Régészeti Intézet és a koszovói Nemzeti Múzeum állt. Hiába a kormány nagylelkűnek mondható, 300 ezer eurós felajánlása, a kabinet a város 120 hektáros területéből csak egy hektár felett diszponál, a többin helyi gazdák osztozkodnak – ugyanakkor Ulpiana 1954 óta védett területnek számít, ezért egyetlen ház, vagy ipari egység nem épülhet meg rajta.

„Az ásatások ugyan már 1954-ben megkezdődtek, de 2010 különleges év volt, mivel a munka magasabb sebességi fokozatba váltott” – mondta el Kemajl Luci, a koszovói Nemzeti Múzeum régésze. „Számításaink szerint a város 120 hektárt ölel fel, s mi ebből 45 hektárt vizsgáltunk meg. 2011-re vagy 2012-re fejeződhet be az egész terület feltérképezése” – tette hozzá.

Enver Redzsa, a koszovói Régészeti Intézet igazgatója elmondta: amint a munkálatok legkésőbb 2012-re véget érnek, megnyitják a városhoz kapcsolódó múzeumot. „Infrastruktúrát teremtünk és utakat építünk a látogatók számára” – mondta önbizalommal telve az igazgató, aki szerint ehhez mindenképpen földet kellene vásárolnia a kormánynak. Az ott lakó szerbek tisztában vannak azzal, hogy kezükben igazi aduász van, ezért nem remeg meg a hangjuk, amikor a kivásárlás anyagi oldaláról tárgyalnak az illetékesekkel.

A régészek szerint Ulpiana már az i.e. 7. században is lakott volt. A város kulturális értelemben rendkívüli jelentőséggel bír az albánok számára, mivel számos történész van azon a véleményen, hogy népük ebből a törzsből származik. „Ulpiana az egyik legnépesebb illír település volt, feltárása már csak ezért is nagyon fontos” – magyarázta Redzsa. A település azonban csak a rómaiak érkezésével vált várossá, a 4. században municípiumi ranggal jutalmazták, amely a második legfontosabb titulus volt a római városok körében.

A római uralom végeztével Ulpiana is hanyatlásnak indult, 500 körül a gótok, majd később egy földrengés döntötte romba az egykoron virágzó települést. Justinianus később újraépíttette, de a hódító szlávok hamarosan véget vetettek a város másodvirágzásának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárják az albánok bölcsőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra