Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Messze még a könyvek alkonya

2011. január 6. 12:01

Hiába minden e-olvasó, és más kütyü, a papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmány - véli Umberto Eco és Jean-Claude Carriére, akiknek gondolatébresztő beszélgetését végre magyarul is olvashatjuk.

<

Az Európa Kiadó már borítójával is formát bontva jelentette meg Eco beszélgetéssorozatának legújabb kötetét, amely bár egyesek szerint "csak két vénember közhelyes nyavalygása", valójában egy több ezer éves utazás a könyvek és az olvasás történetébe.

Míg ugyanis az e-könyvek, a divatolvasás és a felpörgetett médiaforradalom tüneteinek ecsetelésén hamar túllendülnek a beszélgetők, a múlt, és a Magyarországon kevéssé ismert kultúrtörténeti adalékok szép lassan formába hozzák a bibliofil résztvevőket. Eco hamar a múltba invitál: míg a szerző kapcsán a többség csak A rózsa nevét és a Foucault-ingát emlegeti, addig jelen könyvtörténeti kalandozás talán A tegnap szigetéhez, és Loana királynő titokzatos tüzéhez áll a legközelebb, hiszen a múlt kevésbé népszerű, és elfeledett fejezetei sokszor olyan csemegét is tartogatnak az olvasóknak, amik messze állhatnak a közízléstől.

Emellett Eco és Carriére rávilágít: nem mind arany, ami fénylik, és korunk túlpörgetett világában néha nem ártana elgondolkodni azon, hogy mi számíthat annyira érdekesnek, értékesnek, és maradandónak, hogy megmaradjon a 21. század elejéből a történészek számára. Az marad majd meg, amit mi értékesnek találunk, vagy a véletlen és az utókor szelektál majd?

A kérdésfelvetés nem oktalan, hiszen a történelemben többször láthattunk példát mindkettőre, a válasz pedig talán nem is annyira egyértelmű: bár sokak szerint minden, hiszen a digitális adathordozókon és az interneten minden információ megmaradhat, pont az egyesek és nullák világa hoz olyan mértékű adatvesztéseket magával, amely mellett a kézírásos és nyomtatott könyvek állandósága a mai napig megnyugtatóan hathat.

A törekvés pedig, hogy minden információt megőrizzünk, hasztalan, hiszen ez a megfelelő szelektálás és útmutatás nélkül értéktelen adathalmaz csupán. A feledés kultusza pedig az emberiséggel egyidős, alapvető szükséglet – állt ki mellette többször is Eco. Az a törekvés pedig, hogy egy egész könyvtárat hordjunk a zsebünkben, egy a korábbitól eltérő olvasási kultúrát és értékszemléletet hoz majd magával; ez a világ azonban már nem élvezheti a könyvek illatát és a poros könyvesboltok hangulatát.

Carrière, Jean-Claude Eco, Umberto: Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől. A beszélgetéseket vezeti Jean-Philippe de Tonnac. Ford.: Sajó Tamás. Európa Kvk., Bp., 2010, 296 o. Ára: 3200 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Messze még a könyvek alkonya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra