Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Modigliani: eredeti vagy hamis?

2010. november 22. 11:36 MTI

Eredeti és hamis Modigliani-szobrokat állítanak ki hamarosan Olaszországban, egyelőre külön helyszínen: a Trento és Rovereto Kortárs Művészeti Múzeumban tíz eredeti szoborfejet, míg Livornóban három hamisítványt tárnak a közönség elé.

<

Az eredeti darabokat bemutató tárlat anyagából kiemelkedik az a női fej, amelyet első alkalommal mutatnak be Európában. Az 1911-ben készült alkotást a minneapolisi Institut of Arts múzeuma kölcsönzi az olasz tárlatra, amely december 18. és március 27. között várja a látogatókat a Trento és Rovereto Kortárs Művészeti Múzeumban.

Ezzel egy időben Amedeo Modigliani (1884-1920) szülővárosában, Livornóban azt a három hamis szoborfejet készülnek bemutatni, amelyek eddig a liguriai város önkormányzatának pincéjében porosodtak. Livornóban egyébként saját múzeumot terveznek a Modigliani-hamisítványoknak.

Olasz sajtóbeszámolók szerint Modigliani születésének századik évfordulóján, 1984-ben találták meg a három szobrot, melyeket a legenda szerint a művész a livornói Fosso Realénak, vagyis királyi ároknak nevezett mederben saját kezűleg rejtett el. A fejeket még a legnevesebb olasz művészettörténész, Carlo Giulio Argan is eredetinek találta, amikor kiderült, hogy három egyetemista tréfájáról volt szó. A Modigliani-hamisítványokat egy azóta elhunyt szobrász, Angelo Froglia segítségével készítették.

A hamis Modiglianik Livornót eddig a csúfos megszégyenülésre emlékeztették, ezért a szobrok rejtve maradtak a nagyközönség előtt. Most azonban a város vezetése úgy gondolta, a feltámadt Modigliani-divatban a hamis szobrok is bevételi forrást képezhetnek, így hamisítványokat bemutató kiállítás után külön múzeumban őriznék a fejeket. A helyszínt még meg kell találni, Modigliani szülőházát ugyanis családi viták miatt lakat zárja. A hamis fejekről készült vázlatokért internetes aukciós honlapokon folyik árverés és a ma már ötven felé közeledő egykori egyetemisták vagány tettéről filmet is forgatnak.

A 36 éves korában, gyerekkora óta visszatérő tüdőbajban elhunyt Modigliani számít jelenleg a "legtöbbet érő" modern olasz művésznek: a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén 68,9 millió dollárért kelt el a Nu assis sur la divaine (La belle romaine) című festménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Modigliani: eredeti vagy hamis?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra