Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A spanyol konkvisztádorok hozták be a tífuszt

2010. november 11. 09:38

Az észak-franciaországi Douai városában talált földi maradványok analízise során kiderült, hogy az elhunytak tífuszban, illetve lövészárok-betegségben szenvedtek. A PLoS One című folyóiratban közölt tanulmány így nem kevesebbet állít, mint hogy a járvány először a 18. században jelent meg Európában, amelyet minden bizonnyal a Latin-Amerikából visszatérő konkvisztádorok hoztak magukkal.

<

1710 és 1712 között, a spanyol örökösödési háború idején az észak-franciaországi várost, Douait többször is ostrom alá vették. 1981-ben egy építkezés során tömegsírokra bukkantak, amelyeken paleomikrobiológiai vizsgálatokat végeztek a francia Didier Raoult vezetésével.

A testeken nem találtak sérülésre utaló jeleket, ezért a szakemberek azt feltételezték, hogy valamilyen járvány végezhetett az emberekkel, amely sokkal halálosabb volt, mint a városban dúló 18. század eleji összecsapások. A csontokból vett DNS minták segítségével sikerült a lövészárok-betegség és a tífusz kórokozóit megnevezni; ez a legkorábbi példája annak, hogy az utóbbi kór megvetette a lábát Európában.

A kutatócsoport a kórokozót a napóleoni háborúkban harcolt katonáknál is kimutatta – ugyanazt a baktériumot, amely később Spanyolországban is elterjedt, ezzel megerősítést nyert az a közkeletű feltételezés, miszerint a járványt spanyol konkvisztádorok hozták magukkal a 18. század elején.

Evidence of a Louse-Borne Outbreak Involving Typhus in Douai, 1710-1712 during the War of Spanish Succession

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A spanyol konkvisztádorok hozták be a tífuszt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra