Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Álcárok és történészek Moszkvában

2010. november 3. 14:01 MTI

Moszkvában tartotta soros konferenciáját hétfőn és kedden a magyar-orosz történész vegyes bizottság: ez az együttműködés a két ország tudományos akadémiái között évtizedek óta folyamatos, s keretében kétévente tartanak tanácskozást.

<

Szvák Gyula professzor, az ELTE Russzisztikai Központ vezetője, a vegyes bizottság magyar társelnöke elmondta: az idei tanácskozás témája "A személyiség és a társadalmi csoportok a közép- és kelet-európai történelemben" volt. Az idei konferencián öt magyar város hat intézményéből nyolc tudós és kilenc orosz történész vett részt és 25 előadás hangzott el.

A jellemző Szvák professzor szerint az volt, hogy többen egyes személyek élettörténetén keresztül, mikrohistóriai megközelítésben mutattak be egy-egy történelmi korszakot. Magyar részről például Barát Magdolna Gerő Ernő kommunista politikusról, az egyik orosz résztvevő Jurij Andropov későbbi SZKP-főtitkár Magyarországon nagykövetként töltött idejéről szóló munkáját mutatta be.

Az érdekesebb előadások közül megemlítette Krausz Tamás egyetemi tanár Sztálin és Lenin személyiségét összehasonlító előadását, továbbá egy fiatal kutató fűzfakéregre írt novgorodi levelekről szóló munkáját említette, s elmondta: ő maga Álcárok és szélhámosok Moszkoviában címmel tartott előadást.

A tanácskozás jó hangulatban, éles viták közepette zajlott le - mondta, s a vitákat azzal magyarázta, hogy akárcsak a világ történelemkutatásában mindenütt, a módszertani problémákról volt vita. A közös nyelv ugyanis a múlté, egyáltalán nem biztos, hogy egy-egy fogalom ugyanazt jelenti például egy magyar és egy orosz kutató, vagy egy adott korszak számára. Ezért állandóan tisztázni kell, ki mit ért egy-egy fogalmon - mondta, s példaként a liberalizmust hozta fel, ami nyilván mást jelent Nyugat-Európában és Oroszországban, s az eltérésből sok minden következik.

Jurij Pivovarov, az Oroszországi Tudományos Akadémai Társadalomtudományi Intézetének vezetője, a bizottság orosz társelnöke azt emelte ki, hogy ezek a konferenciák hozzájárulnak a fordulat után elszakadt, nagyon fontos kapcsolatok újbóli felélesztéséhez, s elősegítik a kölcsönös ismerkedést. Fontosnak mondta, hogy számos fiatal kutató is részt vett, és hangsúlyozta, hogy idén "ragyogó előadások" hangzottak el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Álcárok és történészek Moszkvában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra