Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Matematikai képlettel becsülték meg a német tankok számát

2010. október 21. 11:39

A második világháború idején a szövetségesek elismerték Németország tankjainak felsőbbrendűségét. A kérdés már csak az volt, hogy mennyit is gyártanak belőle a nácik.

<

A tengelyhatalmakkal szembenállók kezdetben hagyományos taktikákkal: kémkedéssel, illetve hadifoglyokból kicsikart információkból próbáltak a végére járni a kérdésnek. A szövetségesek így arra jutottak, hogy 1940. júniustól 1942. szeptemberig Németországban havonta átlagosan mintegy 1400 tank jött le a futószalagról. Ez a szám azonban túlzónak bizonyult: Berlin ugyanis „csak” 1200 tankot használt Sztálingrád ostromakor, a nyolc hónapig tartó, kétmillió ember halálával végződő harcok idején.

A szövetségesek így más metódus után néztek, s a választ a sorozatszámokban találták meg. Minden egyes elfogott tank egyedi sorozatszámmal rendelkezett, s így meg tudták állapítani a gyártás sorrendjét, egy matematikai modell segítségével pedig annak gyorsaságát.

Ezekből arra lehetett következtetni, hogy a jelzett időszakban a hírszerzés által becsült 1400 helyett Berlin csak 255 tankot gyártott. A háború után a szövetségesek birtokába került német iratokból pedig kiderült, hogy a Harmadik Birodalom szinte pontosan ennyit, szám szerint 256 harci járművet gyártott havonta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Matematikai képlettel becsülték meg a német tankok számát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra