Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új válogatáskötet Ignotus Pál publicisztikai írásaiból

2010. szeptember 22. 16:08 MTI

Minden eddiginél gazdagabb válogatást kínál az egyik legkiválóbb magyar publicista, Ignotus Pál munkásságáról a Gondolat Kiadó gondozásában most megjelent Jegyzetek a szabadságról című kötet.

<

A könyv szerkesztője Bozóki András, aki Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, Ungváry Krisztián történész, valamint Bitó László író társaságában mutatta be a könyvet kedden este a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

"Egy Szép szó hasonmás antológia szerkesztése közben figyeltem fel a két világháború közötti eszmetörténetre, és szerettem bele a Toll című, korabeli lap csípős, nagyon okos hangütésébe, amelynek Fejtő Ferenc, Remenyik Zsigmond mellett Ignotus Pál is szerzője volt" - mondta Bozóki András. Mint fogalmazott, Ignotus írásai tetszettek meg neki a leginkább, ami szerinte az 1980-as évek végének politikai körülményeivel, a magyar sajtó megújulásával van összefüggésben.

"A színes, polemikus újságírói stílus akkoriban jelent meg a magyar sajtóban is, például a Magyar Narancsban, amelynek előképe lehetne a Toll című lap is" - fogalmazott a politológus, egykori kulturális miniszter, aki elárulta, hogy a demokratikus ellenzéket, a Beszélő-kört "valamilyen folytatásaként" látta a Toll szellemiségének.

A 436 oldalas kötet a 13 évvel ezelőtt megjelent Ignotus-kötet kibővített változatának tekinthető. "Az talán fele ilyen vastag volt, mint a mostani. Az előszó is ugyanaz, viszont a kötet számos új cikkel egészült ki" - mondta Bozóki. Hozzátette: jelenleg ez a legteljesebb, magyar nyelven elérhető Ignotus-könyv, amelybe ráadásul angolból fordított szövegek is belekerültek, például most először lett magyarul is elérhető Ignotus Kádár Jánosról írott cikke.

A szerkesztő szerint a friss kötetben a történészek és az eszmetörténészek egyaránt megtalálják a nekik érdekes részt. Kifejtette, hogy akiket a népi-urbánus vita annyira nem érdekel, annak a kötet bőségesen tartogat "tiszta irodalmat", például "finom, elegáns, de mégis bátor" kritikákat Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Thomas Mann, József Attila, Erdélyi József műveiről. "Látva a politológusi szakma szörnyű inflálódását, fontosnak tartottam a tankönyvi tudást eszmetörténeti háttérbe ágyazni, hogy jobban megértsük azokat a folyamatokat, amelyek már a húszas években léteztek, mégis váratlanul bukkantak fel 1989 után" - indokolta részvételét a kötet megszületésében Bozóki.

A 13 évvel ezelőtti kötetnek Vissza az értelemhez volt a címe - utalva a felvilágosodásra visszavezethető eszmei tartalomhoz, amelyet a Nyugat és Ignotus köre képviselt. A mostani, Jegyzetek a szabadságról címet a politológus februárban találta ki, és nem titkoltan a választások utáni politikai korszakra utal. "Nem akartam aktuálpolitizálni, de benne volt egyfajta sandítás arra időszakra, amiben benne vagyunk és ami előttünk áll. Amikor esetleg újból az alkotmányos alapjogok védelme kerül napirendre" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új válogatáskötet Ignotus Pál publicisztikai írásaiból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra