Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Múzeumot kapnak a csehországi németek

2010. szeptember 13. 10:17 MTI

A mai Csehország területén élő németajkú lakosság történetét és kultúráját bemutató múzeum nyílik 2012 első felében az észak-csehországi Ústí nad Labem városában.

<

Ez lesz az első olyan állandó kiállítás, amely a három történelmi régió - Csehország (a régi magyar nyelvben Bohémia), Morvaország és Cseh-Szilézia - alkotta Cseh Köztársaságban élő németek történetét mutatja be a 13. században kezdődött második letelepedési hullámtól napjainkig.

A szervezők nemcsak a cseheket szeretnék megismertetni az ország németajkú lakosságának történetével, hanem azt remélik, hogy a kiállításnak nemzetközi visszhangja is lesz, és a segítésével sikerül majd valamelyest enyhíteni a cseh, német és osztrák társadalomban élő előítéleteket is.

Az országban élő német lakosság már szinte teljesen a feledés homályába merült, amióta a második világháború tragikus véget vetett a két nemzet együttélésének. "A németek az élet szinte összes területén ott hagyták a lábnyomukat Csehországban. Ezért nagyon sok szakértő úgy gondolja, hogy itt az ideje az ő szemszögükből is bemutatni a történelemnek ezt a szakaszát" - mondta Blanka Mouralova, az állandó kiállítást szervező Collegium Bohemicum egyesület igazgatója a múzeum ötletének ismertetésekor, aki egyben arról is beszámolt, hogy az intézménynek az Ústí nad Labem-i városi múzeum mellett álló egyik felújított épület ad majd otthont.

A két emeletet elfoglaló tárlaton eredeti kiállítási tárgyak között bolyonghatnak majd a látogatók, és az interaktív technológia adta lehetőségeket is kiélvezhetik. Milena Bartlova művészettörténész elmondása szerint az új múzeumban helyet kapnak majd az elmúlt húsz év független kutatásainak eredményei is.

A múzeum az Ústí nad Labem-i városháza, az Európai Unió, a Cseh-Német Jövő Alapítvány, a Jan Evangelista Purkyne Egyetem, a Szász Történeti Intézet, számos szakértő és történész, illetve Jíri Besser cseh kulturális miniszter támogatásával valósul meg. A múzeumnak otthont adó épület felújítási munkálatai 365 millió cseh koronát (4,2 milliárd forint) emésztenek fel. A kiállításra kerülő tárgyak megvásárlása és karbantartása pedig további költségekkel jár. Idén és jövőre körülbelül 30-50 millió koronába (345-575 millió forint) kerül majd a kiállítás teljes megszervezése.

Mintegy három millió német élt a háború előtti Csehszlovákiában, többségük a cseh területeken. Legtöbbjüket Németországba és Ausztriába telepítették ki a második világháború után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Múzeumot kapnak a csehországi németek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra