Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Áthelyezhetik Szvatopluk pozsonyi szobrát

2010. augusztus 24. 14:41 MTI

Valószínűleg áthelyezik Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi vár udvarán nemrégiben felállított lovasszobrát.

<

Az alkotás sorsát eldönteni hivatott bizottság tagjai arra hajlanak, hogy a szobornak keresni kell egy megfelelőbb helyet - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden. "A ledöntést nem tartanám jó ötletnek, nem akarom, hogy ismét szobrokat romboljanak, mint annak idején Miroslav Rastislav Stefánik szobrát” - nyilatkozta egy másik napilapnak, a Pravdának Tatiana Stefanovicová régész, a bizottság tagja.

Hasonló véleményen van Ján Hoffstädter szobrász is. "Egyértelmű, hogy inkább át kell helyezni, keresni kell neki egy megfelelő helyet. Még akkor is, ha szerintem ez egy rossz szobor" - fejtette ki Hoffstädter, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola egykori rektora. A bizottság további tagja, Pozsony főépítésze, Stefan Slachta szintén a szobor áthelyezését támogatja. Neki az a kifogása, hogy a szobor csökkenti a vár esztétikai értékét. "A várudvarra semmiképpen sem illik. Az ilyen barokk várudvarokon a világon sehol sincsenek szobrok" - magyarázta az építész a Pravdának.

A Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet továbbra is elfogultnak tartja a Katarína Zavacká történész vezette bizottságot, a szlovák művészvilágból viszont eddig senki sem állt ki a szobor mellett, még alkotója sem. Az Új Szó tudomása szerint a szobor sorsáról a Richard Sulík házelnök kérésére összeállt bizottság szeptemberben dönt: mivel a tagok nagy része már felfedte véleményét, döntésük gyakorlatilag borítékolható.

Az "ószlovákok királyának" mondott nagymorva fejedelem (871-894) csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Robert Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték. Megkérdőjelezték művészi értékét, és bírálták a pajzsán látható kettős keresztet, amely nem a szlovák címeren ábrázolt, Cirill és Metód szláv hittérítőkre emlékeztető apostoli keresztre, hanem a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlít. Történelmietlennek tartják a szobron lévő "ószlovákok királya" feliratot is. Egyes szlovák történészek szerint nincs bizonyíték arra, hogy Szvatopluk valaha is élt volna Pozsonyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Áthelyezhetik Szvatopluk pozsonyi szobrát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra