Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Különleges római mellszoborra bukkantak Albániában

2010. augusztus 23. 16:08 MTI

Az utóbbi ötven év legfontosabb albániai régészeti leletének nevezték a kutatók az Apollóniában nemrég talált római mellszobrot.

<

"Az i.sz. 2. századból származó lelet rendkívüli felfedezés, mivel még mindig teljesen ép" - fejtette ki Jean-Luc Lamboley francia professzor, az albán-francia régészet közreműködésével zajló ásatás vezetője. A régészek az ókori Illyria tartományban, az apollóniai lelőhelyen, az albán fővárostól, Tiranától 120 kilométerre találták meg az ismeretlen atlétát ábrázoló büsztöt.

Apollónia a dél-európai ország legnagyobb régészeti helyszíne: az ásatásoknak remek feltételt biztosít, hogy Apollónia romjain sohasem épült modern kori város. A görög telepesek alapította várost elsősorban kereskedelme tette naggyá, a római időkben Apollón isten egyik kultuszhelye, kulturális központ volt. A város körüli, egyre terjedő mocsárvidék és a közeli, dinamikusan fejlődő Aulon (Vlora) vonzereje miatt az ókor végére csaknem teljesen elnéptelenedett.

A francia és albán kutatókból álló csoport a területen elsősorban azt vizsgálja, hogyan vált az i.e. 7. századi görög településből római település az i.sz. 3. században. "Ez a vizsgálat ezeréves történelmet fog át: megtudhatjuk, hogyan változott, fejlődött és gazdagodott a klasszikus görög civilizáció a római korban" - mondta el Lamboley.

A kutató hozzátette, hogy biztonsági okokból a mellszobrot a tiranai régészeti múzeumba szállították, mivel az apollóniai intézményben még nincs megfelelő biztonsági rendszer. A kommunizmus kilencvenes évek elején történt bukása, majd az 1997-es zavargások után számos műalkotást loptak el az albán múzeumokból, hogy nagyon magas áron eladják külföldi műkedvelőknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges római mellszoborra bukkantak Albániában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra