Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dokumentumfilm a mezőhegyesi ménesről

2010. június 28. 18:23 MTI

Nonius Senior címmel dokumentumfilm készült a híres mezőhegyesi ménes "alapítójáról", Nonius Seniorról, a 200 évvel ezelőtt Normandiában született ménről. A júniusi viharok szinte jóvátehetetlen károkat okoztak a ménesbirtokon, a film tehát különösen értékes dokumentum.

<

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum vállalta a film bemutatását, mert mint Fehér György múzeumigazgató elmondta, 2010 a ló éve a múzeumban. Október elején olyan családi hétvégét rendeznek, amelyen fizikai valójukban is megismerhetők a különféle fajtájú és méretű lovak.

Bubryák István producer-forgatókönyv író és Radó Gyula rendező elmondta, hogy az utolsó pillanatban készült el munkájuk, amely még teljes szépségében ábrázolja a mezőhegyesi ménesbirtokot. A júniusi viharok tönkretették a Mezőhegyesi Állami Ménes épületeit, négy ló megsebesült, illetve elhullott, a többiek elszabadultak, így a tavaszról nyárra halasztott debreceni lovasnapokat idén végleg lefújták.

A nóniusz magyar fajtanévvé vált, pedig - mint a filmből kiderül - a ménes első lovának "személyneve" volt, amelyhez a tenyésztés során később a Senior jelzőt kapcsolták. Nonius a legjobb lovakat adó francia vidéken, Normandiában született 1810-ben, tehát éppen 200 évvel ezelőtt, és 171 centiméter marmagasságú világos pej ménné fejlődött. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadizsákmányaként került Mezőhegyesre, ahol 79 mén és 130 kanca atyja lett. Általa jött létre a nóniusz magyar fajta, amely huszárlóként és fogatlóként egyaránt meghatározó jelentőségűvé vált robusztus testalkatának köszönhetően.

A 20-21. század fordulóján elsősorban sportlóként - militaryben és fogathajtásban - szerzett hírnevet a nemzetközi versenyeken, hiszen robusztus testalkata ellenére a mozgása élénk és kifinomult. A film nemcsak a lótenyésztés titkai iránt érdeklődőknek szolgál érdekes információkkal, hanem gazdagon illusztrált kultúrhistóriai alkotás is, amely Mária Teréziától és II. Józseftől napjainkig több történelmi személyt és szakembert mutat be, sokféle ismeretet és összefüggést kínál nézőjének.

Néző pedig az lehet, aki majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megvásárolja a DVD-változatot, illetve ha a tárgyalások valamelyik közszolgálati tévécsatornával sikerrel zárulnak, a szélesebb közönség is láthatja a páratlan kultúrtörténeti dokumentumot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dokumentumfilm a mezőhegyesi ménesről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra