Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nők a magyar tudományban

2010. május 4. 09:08

Csaknem négyszáz hazai tudós pályaképét tartalmazza egy, a Magyar Tudományos Akadémián múlt héten bemutatott új kötet.

<

"Öröm egy olyan könyv megjelenése, amelyből kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben Magyarországon milyen fontos a nők hozzájárulása a tudományos élet eredményeihez" – hangsúlyozta az MTA elnöke a „Nők a magyar tudományban” című kötet ünnepélyes bemutatóján. Pálinkás József hozzátette: a nők számára ma még sokszor nehezebb az előrejutás a tudományos pályán, de reményét fejezte ki, hogy néhány évtized múlva eljön az az idő, amikor a jelenleginél kiegyensúlyozottabb lesz a nemek aránya a tudóstársadalomban.

A Balogh Margit és Palasik Mária történészek által szerkesztett kötetet az MTA két tagja is méltatta. Detrekői Ákos akadémikus a 382 tudós nő portréját tartalmazó könyv alapján a valamilyen szempontból úttörők alakját idézte fel. Utalt azonban nehézségeikre is. Felhívta a figyelmet például az első magyar orvosnő, Hugonnay Vilma történetére. A tanulmányait Svájcban folytató és diplomáját 1879-ben megszerző grófnő oklevelét és doktori címét csak majdnem két évtizedes küzdelme után ismerték el Magyarországon.

"Válságos időkben szükség van olyan könyvekre, amelyek pozitív példákat állítanak az emberek elé. Ez egy ilyen kötet" – mondta Csaba László akadémikus. A közgazdászprofesszor szerint a műből kiderül, hogy mennyi nehézséget voltak képesek legyőzni céljaik elérése érdekében a női kutatók. Szerinte az élettörténetek és pályaívek olvasói számára egyértelművé válik, hogy a sztereotípiák nem, az ilyen könyvek azonban hozzájárulhatnak a társadalom megváltozásához.

Mint azt a szerkesztők elmondták, a kötet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos Programjának keretében, négyéves munkával készült el. A mű személyes interjúk alapján készült rövid életrajzokban mutatja be a majd’ négyszáz női tudós munkásságát. A Napvilág Kiadó által megjelentetett kötetben az egyes személyek pályáját a kutatók publikációjából álló válogatás és több esetben a róluk szóló irodalom egészíti ki.

Az MTA beszámolója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nők a magyar tudományban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra