Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Római telep fölé épül a Balatonring

2010. február 9. 14:18

Egy i.sz. 3-4. századi római kori telep maradványait tárták fel a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei a Somogy megyei Sávoly déli részén épülő Balatonring MotoGP pálya területén végzett ásatás során.

<

A lelőhely objektumai között földbe mélyített szabálytalan és téglalap alakú házak, tároló- és hulladékgödrök, kutak, szabadtéri tűzhelyek, kenyérsütő és kerámiaégető kemencék, cölöplyukak, árkok, csontvázas sírok voltak.



A régészek a munkálatok során fémkeresővel is átvizsgálták a teljes területet, és megközelítőleg 700-800 darab fémleletet találtak. Ezek többsége érme volt, melyek nagy része Sisciában (ma: Sziszek), a 3. század közepe és a 4. század vége között készült. Igazán érdekes lelet egy – feltehetően a Mithrász-kultuszhoz kapcsolódó – bikát ábrázoló átlyukasztott érme, melyet valószínűleg egy helybeli lakos viselhetett. A fémleletek között megemlíthetők még a hagymafejes és madár alakú fibulák (ruhakapcsok) is.

A telep lakóinak kiterjedt kapcsolatára utalnak az import kerámialeletek – többek között előkerült egy pohár, melynek oldalán lépegető páva látható, valamint egy bepecsételt, levélmintás tál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Római telep fölé épül a Balatonring

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra