Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hamis holdkőzet a legnevesebb holland múzeumban

2009. augusztus 28. 08:21 MTI

Évtizedeken át holdkőzetként nyilvántartott tárgyat állítanak ki hamarosan Hollandia nemzeti múzeumában, az amszterdami Rijksmuseumban, ám a különlegességről most kiderült, hogy nem a Holdról származik, hanem földi eredetű.

<

A patinás múzeum október elejétől nyitja meg Repíts a Holdba! című kiállítását, amelynek egyik központi ékessége lett volna a kő, hiszen azt még 1969 októberében az akkori amerikai nagykövet ajándékozta Willem Drees holland miniszterelnöknek.

Amszterdami sajtóértesülések szerint azonban a holland geológusok a napokban megállapították, hogy valójában nem holdkőzetről, hanem megkövesedett fáról, azaz földi maradványról van szó. A holland televízió megtalálta az egykori nagykövetet, William Middendorfot is, aki elmondta, hogy annak idején az amerikai külügyminisztériumtól kapta a kőzetet, és nem volt tudomása arról, hogy ne lett volna igazi.

Az amerikai űrkutatási hivatal a holdmissziók után sok tucatnyi holdkőzetet adományozott különböző országoknak, jóllehet ezek túlnyomó része nem az Apollo 11 híres - első - Holdra szállásáról származott, hanem későbbi küldetésekről. Múzeumi illetékesek jelezték, a kődarabot annak ellenére kiállítják, hogy hamis holdkőzetnek bizonyult, már csak érdekes története miatt is. Az viszont várható, hogy eszmei értékét jelentősen csökkentik a megfelelő katalógusokban. Míg Holdról származóként egykoron százezer holland forintra (45 ezer euróra) értékelték, megkövült faként állítólag csak mintegy 50 eurót ér.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hamis holdkőzet a legnevesebb holland múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra