Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A prágai tavasz vezéralakja együttműködött az állambiztonsággal

2009. április 23. 09:38 MTI

Jirí Pelikán, az 1968-as prágai tavasz egyik vezéralakja fiatal korában aktívan együttműködött a csehszlovák kommunista állambiztonsági szolgálattal (STB) - derült ki abból az anyagból, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap közölt szerdai kiadásában.

<

Levéltári dokumentumokra hivatkozva az újság azt írja, hogy Pelikán 1961-ben segítséget nyújtott a szolgálatnak ahhoz, hogy Kelet-Berlinbe csalogassa Dieter Koniecki nyugatnémet diákvezért, akit a csehszlovákok veszélyes antikommunista ügynöknek tartottak, s ezért le akartak tartóztatni. Miután ezt Nyugaton nem tudták megtenni, Pelikán segítségével sikerült Konieckit Kelet-Berlinbe invitálni, ahol a helyi állambiztonsági szolgálat letartóztatta, majd titokban Prágába szállították. Konieckit titkos perben tíz évi börtönbüntetésre ítélték a kommunista rendszer felforgatására és megdöntésére irányuló tevékenység címén.

Pelikán 1953 és 1963 között a Moszkva befolyása alatt működő nemzetközi diákszövetség elnöke volt, míg 1963 és 1968 között a csehszlovák televízió igazgatója. 1968-ban a reformmozgalom egyik vezéralakja. A reformmozgalom erőszakos elfojtása után 1969-ben Olaszországba emigrált. Ott adta ki 1970-től egészen a rendszerváltásig a csehszlovák emigráció egyik legbefolyásosabb folyóiratát, a Listy című lapot. 1975-ben a csehszlovák titkosszolgálat sikertelen merényletet követett el ellene. Pelikán a nyolcvanas évek végén európai parlamenti képviselő volt, 1999-ben Rómában érte a halál.

A neves újságíró-politikus már korábban beismerte, hogy fiatal korában meggyőződéses híve volt a kommunista eszméknek, s az 1948-as csehszlovákiai rendszerváltás után aktívan támogatta az új rendszert. Állambiztonsági kapcsolatairól azonban sosem beszélt. Az ezt bizonyító dokumentumokat Prokop Tomek cseh történész találta meg, amikor a Rudolf Barákról, egykori csehszlovák belügyminiszterről szóló könyvét írva a prágai levéltárakban kutatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A prágai tavasz vezéralakja együttműködött az állambiztonsággal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra