Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták John Lennon visszaadott királynői kitüntetését

2009. január 7. 18:56 MTI

Megtalálták azt a királynői kitüntetést, amelyet John Lennon közel 40 évvel ezelőtt szolgáltatott vissza II. Erzsébetnek, tiltakozásul a "képmutató" brit külpolitika ellen.

<

A fémkeresztet, amely az MBE (Member of British Empire - a Brit Birodalom Tagja) címmel járt, mindezidáig a St. James palota központi kancelláriájában őrizték, azzal a levéllel együtt, amelyben a békeharcos muzsikus megmagyarázta a kitüntetés visszaszolgáltatásának indokait. A Beatles-rajongók, akik már elveszettnek, beolvasztottnak hitték a kitüntetést, máris azt szeretnék, ha kiállítanák azt. A Buckingham palota közölte, hogy erről Lennon özvegye, Yoko Ono hivatott dönteni.

A Beatles tagjai 1965-ben kapták meg az MBE-kitüntetést, kiváltva ezzel a brit konzervatív körök nem kis rosszallását. 1969 novemberében azonban az akkor már aktív béke- és emberi jogi harcos Lennon úgy döntött, hogy visszaadja, mert számára egy olyan rendszer jelképévé vált, amelynek nem kívánt részese lenni. Ekkor három azonos tartalmú levelet küldött el: egyet a királynőnek, egyet Harold Wilson miniszterelnöknek és egyet annak a rendnek, amely a kitüntetéseket adminisztrálta.

"Felség, visszaadom az MBE-t tiltakozásul a Nigériában és Biafrában való brit beavatkozás, az amerikaiak vietnami háborújához nyújtott brit támogatás miatt, valamint amiatt, hogy a Cold Turkey című dalom visszacsúszott a toplisták éléről". (Ez utóbbi már saját zenekarának, a Plastic Ono Bandnek dala volt, mellesleg "másnaposságot" jelent, és a híres békedal, a Give Peace a Chance kislemezének B-oldalán szerepelt). A küldeményt sofőrje, Les Anthony vitte el.

Gene Grimes, a liverpooli Beatles Emléktársaság vezetője úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben kell tartani Lennon egykori döntését, ugyanakkor helyes lenne mégis kiállítani a fémkeresztet, hogy jobban tudatosuljon a közvéleményben a művész béke melletti elkötelezettsége.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták John Lennon visszaadott királynői kitüntetését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra