Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Akik szembeszálltak a 20. századi népirtásokkal

2008. október 20. 20:01 MTI

Az észak-olaszországi Padovában felavatták a kertet, amelyet azoknak az emlékére hoztak létre, akik szembe mertek szállni a 20. század népirtóival. A bejáraton Hannah Arendt szavai olvashatók: "Mindig lehet igent vagy nemet mondani".

<

A kertben tíz fiatal fa jelképezi azokat, akik felemelték a szavukat, embereket mentettek meg a holokausztban, az örményországi, a ruandai és a boszniai népirtásban. A kezdeményező Giuliano Pisani latin-görög tanár kiemelte, hogy a kiválasztott tíz "igaz ember" megszakította a gyűlölet láncát és bebizonyította, hogy még a legszörnyűbb helyzetben is van lehetőség a gondolat etikai szabadságának és a bátorság erényének erősítésére.

A padovai kertben fát kapott "igazak" közül hatan olaszok, orvosok, papok, diplomaták, a legismertebb az 1944-ben magyarországi zsidók ezreit megmentő Giorgio Perlasca. De fát kapott a boszniai Lazar Manojlovic bosnyák iskolaigazgató, aki 1995-ben megakadályozott egy szerbek elleni vérengzést, Jacqueline Mukansonera ruandai, hutu törzsbeli asszony, aki a tuszi értelmiség egyik kiemelkedő alakját mentette meg a népirtástól, a német Armin Theophil Wegner, aki az első világháború idején az örmény népirtás, 1933 után pedig a zsidóüldözés ellen emelte fel a szavát életét kockáztatva, és a török Ayse Nur Zarakolu költőnő, az elmúlt évtizedek egyik legismertebb emberi jogi harcosa.

A következő hetekben Veneto tartomány számos iskolájában tartanak előadásokat a kert üzenetéről - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Akik szembeszálltak a 20. századi népirtásokkal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra