Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mexikóvárosi vérengzést vizsgálna az Amnesty International

2008. október 3. 08:02 MTI

Az 1968. október 2-i mexikóvárosi vérengzés körülményeinek felderítésére szólította fel Felipe Calderón mexikói elnököt csütörtökön az Amnesty International.

<

A londoni székhelyű emberi jogi szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai napig nem derült ki, hogy ki rendelte el a tüntető diákok elleni sortüzeket, mennyire volt a mészárlás előre megtervezett és hányan haltak meg.

1968. október 2-án, néhány nappal a mexikóvárosi nyári olimpiai játékok megnyitója előtt, békés tüntetésre gyűltek össze a diákok a Tlatelolco negyedben, a Három Kultúra terén, amikor a rendőrség és a hadsereg alakulatai, valamint nem azonosított fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A mexikói kormány 44 áldozat holttestét adta át a hozzátartozóknak, a diákok és a különböző jogvédő szervezetek szerint azonban a halottak száma ennek sokszorosa volt. Egyes források ezernél is több áldozatról beszélnek.

"Negyven évvel a tlatelolcói mészárlás után még mindig sok kellemetlen kérdés maradt függőben" - mondta Javier Zuniga, az események egykori szemtanúja, aki annak idején egy hídról figyelte a hadsereg egységeinek érkezését a térre. Jelenleg ő az AI különleges tanácsadója az ügyben.

Kerry Howard, a szervezet amerikai programjainak helyettes igazgatónője azt hangsúlyozta, hogy "a mexikói kormány kudarca az 1968. október 2-i események felderítésében mély sebhelyet hagyott az ország társadalmában" és ezt csak akkor lehet végleg begyógyítani, ha kiderül a teljes igazság, bíróság elé állítják a felelősöket és kártalanítják az áldozatokat, illetve családjaikat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mexikóvárosi vérengzést vizsgálna az Amnesty International

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra