Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az önmagát felgyújtó férfira is emlékeztek Prágában

2008. szeptember 11. 11:07

A Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai bevonulása miatt önmagát felgyújtó lengyel férfira, Ryszard Siwiecre is emlékezett a prágai tavasz eltiprásának 40. évfordulóján tartott háromnapos történész konferencia a cseh fővárosban - mondta el Rainer M. János, az egyik szervező, az 1956-os Intézet főigazgatója.

<

A Szovjetunió és négy csatlósállama által végrehajtott 1968-as bevonulás miatt öngyilkosságot elkövető férfi tiszteletére koncertet is adtak, az 1968-as eseményekről pedig fotókiállítást nyitottak, filmbemutatókat tartottak. Többek között korabeli propagandafilmeket, filmhíradókat tekinthettek meg az érdeklődők - mondta.

A főigazgató közlése szerint a vasárnaptól kedd estig tartó tudományos összejövetelen több mint 20 előadás hangzott el, ebből ötöt az 1956-os Intézet szervezésében kiutazott szakemberek tartottak, a többit cseh, lengyel, szerb, litván és szlovák történészek.

Az 1956-os Intézet vezetője arról beszélt a konferencián, hogy 1968-ban bírálták először nyilvánosan 1956 után a magyar közéletben az akkori szocialista rendszert, ami nemzetközi visszhangot is kiváltott. Ekkor történt ugyanis, hogy magyar filozófusok az akkori jugoszláviai Korculán kinyilvánították, hogy nem értenek egyet a csehszlovákiai bevonulással.

Ennek meg is lett a következménye néhány évvel később, amikor Magyarországon 1972-ben leállították az úgynevezett új gazdasági mechanizmust, mert lassanként eltávolították őket a munkahelyeikről, végül javarészt emigrálásra kényszerültek. Ehhez a filozófus-körhöz tartozott többek között Heller Ágnes, Márkus György és Tordai Zádor, de a korábbi miniszterelnököt, Hegedűs Andrást is eltávolították a Szociológiai Intézet éléről.

A főigazgató előadásában rámutatott: ezek a filozófusok meg akarták reformálni a kommunista rendszereket, "kritikus marxistaként" léptek fel kutatásaikkal és publikációkkal. Rainer M. János beszámolt arról, hogy a konferencia egyúttal az új, közelmúltat feltáró prágai intézmény, a Totalitárius-rendszereket Kutató Intézet bemutatkozó szervezése volt, amelyre eljött Premysl Sobotka, a cseh szenátus elnöke, és Zbigniew Romaszewski, a szejm felsőházának helyettes marsallja. A konferencia lebonyolításához ezen kívül szakembereivel hozzájárult a varsói Nemzeti Emlékezet Intézet is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az önmagát felgyújtó férfira is emlékeztek Prágában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra