Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eleink és a Biblia, avagy műkincsek Szegeden

2008. augusztus 31. 13:04

Magyarországon még soha nem látott műkincsritkaságokkal is találkozhat a közönség azon a bibliai témájú alkotásokat bemutató kiállításon, amely hétfőn nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - közölte Zombori István főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

<

A kiállítás a 16-18. században élt mesterek vallási témájú műveinek segítségével mutatja be, miként látták a régi korok emberei az Ó- és Újszövetség egyes eseményeit - mondta a szakember a múzeum és Szeged-Csanádi Püspökség közös szervezésében létrejött kiállítás anyagát bemutató sajtótájékoztatón.

A tárlat igazi kuriózuma a kassai műkincsegyüttes; a Kelet-Szlovákiai Múzeum negyvennégy gótikus- és barokk műtárgyat adott kölcsön a Móra-múzeum kiállítására - ódon szárnyasoltárok, patinás faszobrok, miseruhák. Ezek a hajdani - főként a német polgárság által emelt - Felső-Magyarországi templomok, kolostorok legszebb, legféltettebb darabjai, amelyek most először láthatók Magyarországon kiállításon - tudatta a muzeológus.

A kiállításon megtekinthető lesz még a Pannonhalmi Főapátság tizennyolc középkori- és barokk műtárgya, míves ötvösmunkák, szobrok, festmények, valamint számos, a Szeged-Csanádi Püspökséggel testvéri kapcsolatban álló lengyelországi, Sandomierzi Püspökség gyűjteményéből származó remekmű - közölte a főigazgató.

Zombori István elmondta, a kiállítási anyag része a Szeged-Csanádi Püspökség néhány különleges műkincse és több 15-16. századi itáliai táblakép is a Csongrád Megyei Múzeumok gyűjteményéből.

Bár kiállításnak nem célja bemutatni bibliákat, a közönség mégis találkozhat két gyönyörű kötettel, amelyeket Szabó Pál szegedi születésű, Svájcban élő gyűjtő kölcsönzött a múzeumnak. Az egyik egy 1481-ben nyomtatott szentírás, amelyben a fából faragott betűkkel nyomott iniciálékat kézzel színezték ki, a másik pedig egy 1617-ből származó Kálvin-féle biblia - mondta a muzeológus.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eleink és a Biblia, avagy műkincsek Szegeden

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra