Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A szlovák Mózes mellé kerül a prágai tavasz atyja

2008. augusztus 21. 16:22

Alexander Dubcek mellszobra is helyet kaphat majd a szlovák parlament épületében, ahol eddig külön törvény alapján Milan Rastislav Stefániknak és Andrej Hlinkának van mellszobra.

<

Dubcek

Stefánik, a tudós csillagász, politikus Csehszlovákia létrehozása során szerzett érdemeket. Hlinka a századforduló, majd a két világháború közti időszak pap-politikusa, a szlovák nemzeti törekvések megjelenítóje, a Szlovák Néppárt (SLS) megalapítója volt, akinek nevét halála után az akkori szlovák fasiszta bábállam fékatonai szervezete, a Hlinka-gárda is felvette, tekintettel arra, hogy az 1938-ban elhunyt Hlinka eszméiben élete végén klerikalizmusa, nacionalizmusa idegengyűlölete mellett már a fasiszta ideológia elemei is jelen voltak, és egy alkalommal nyilvánosan a "szlovák Hitlernek" nevezte önmagát.

Hlinkát Ján Slota, a szlovák kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nevezte a "szlovákok Mózesének", amiért az ezeréves magyar rabságból a népét "a szlovák ígéret földjére kivezette". A Hlinka érdemeit rögzítő törvényt az SNS indítványa nyomán tavaly alkotta meg a pozsonyi parlament.

Hogy Dubceknek, az 1968-as prágai tavasz legendás reformkommunista vezetőjének is ott lenne a helye a parlamentben, azt a Robert Fico szlovák kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácai (Smer-SD) alelnöke, a szlovák törvényhozás külügyi bizottságának elnöke, Boris Zala vetette fel kedden a szlovák kormányhivatalban rendezett emlékünnepségen.

Erre a kormányfő félszáz olyan ember hívott meg, akik Dubcek közvetlen barátjaként, munkatársaként, közéleti emberként, vagy művészként voltak részesei a negyven évvel ezelőtti reformfolyamatnak, majd elszenvedői az ország katonai megszállását követő Husák-rezsim megtorlásainak. Zala az ünnepségen jelezte: Dubceknek a demokráciáért, a szlovákok szabadságjogaiért és emberi jogaiért vívott küzdelme során szerzett érdemeit rögzítendő törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé; ennek elfogadása esetén a prágai tavasz vezetőjének büsztje is ott lehet majd a szlovák törvényhozás épületében.

Robert Fico, a hivatalos állami emlékünnepség szónoka kijelentette: "Alexander Dubcek neve minden acsarkodó ellenében is Szlovákia jelképeként ragyogja be Európa politikai égboltját". Beszédében Fico felvetette: 1968-ban a Csehszlovák szövetséges államtól az önálló Szlovákia létrejötte már csak néhány lépésnyire volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A szlovák Mózes mellé kerül a prágai tavasz atyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra