Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nincsenek nagy véleménnyel a prágai tavaszról a csehek

2008. augusztus 19. 16:04

Nincsenek túl jó véleménnyel az 1968-as prágai tavaszról a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét most hozták nyilvánosságra Prágában.

<

A megkérdezettek mindössze 16,2 százaléka véli úgy, hogy a prágai tavasz néven ismertté vált reformfolyamat `a demokráciához vezető valódi út volt`. Az emberek 23,2 százaléka szerint `olyan kísérletről volt szó, amely sosem vezetett volna a teljes demokratizálódáshoz`, míg 30,9 százalék azt állítja, hogy mindössze arról volt szó, hogy az akkori kommunista garnitúra a megújhodási folyamat segítségével próbálta megtartani hatalmát.

A megszólítottak 29,7 százalékának nincs semmilyen személyes véleménye a 40 évvel ezelőtti eseményekről. A 17 éven aluli fiatalok 70 százaléka azt válaszolta, hogy nem tud semmit 1968-ról. A felmérést a Median közvélemény-kutató intézet készítette a Lidové Noviny című konzervatív napilap megrendelésére.

A Lidové Noviny az eredményhez fűzött megjegyzésében azt írja, hogy a történészek és a szociológusok többsége mégsem akarja igazán mérlegre tenni, értékelni 1968-at, s nagyrészük azt állítja, hogy nagyon bonyolult és szerteágazó problémáról van szó. Az 1968-as reformév mai, aránylag negatív megítéléséért elsősorban a rendszerváltás utáni politika és a média a felelős - állítja Vladimíra Dvoráková, politológus.

"Különösen a kilencvenes évek elején bizonyos körök hatalmas erőfeszítéséket tettek, hogy az 1968-asokat elutasítsák és félretolják. A reformkommunista is egyszerűen kommunista volt. Ezzel a módszerrel a volt ellenzék egy jelentős részét is lefitymálták, lebecsülték, mert annak gyökerei 1968-ba nyúltak vissza. Mindez a politikai hatalmi harc része volt" - fejtette ki a politológus.

Hasonló módon megoszlanak a mai vélemények Alexander Dubcekről, Csehszlovákia Kommunista Pártjának akkori első titkáráról, aki az 1968-as reformmozgalom jelképe volt, s 40 évvel ezelőtt hatalmas népszerűségnek és támogatottságnak örvendett egész Csehszlovákiában.

Dubcek a megkérdezettek 10,6 százaléka szerint a II. világháború utáni időszak egyik legjobb cseh politikusa volt, míg 22,7 százalék úgy vélte: tehetséges politikus volt, aki a manipulációk áldozatává vált. További 9,5 százalék a kommunista pártpolitika bábujának minősítette, míg 11,9 százalék naiv idealistának. Több mint 23 százalék szerint Dubcek átlagos képességű politikus volt, akit az események sodortak a hatalom és a népszerűség csúcsára, míg 21,7 százalék "nem tudom"-mal válaszolt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nincsenek nagy véleménnyel a prágai tavaszról a csehek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra