Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kigúnyolták Dubcek 68-as törekvéseit

2008. augusztus 18. 17:04

Nem igazán hízelgő képet festett Alexander Dubcekről, arról a politikusról, akit ma is a prágai tavasz jelképének tartanak a Tyden című cseh hetilap Sasa partizán története című írásában.

<

`Alexander Dubcek csaknem egész gyermekkorát a Szovjetunióban töltötte. Így aztán teljesen átláttak rajta az oroszok. A csehek viszont elhitték, hogy ez a nyílt szlovák, aki annyira más volt, mint a merev apparatcsikok, elhozza nekik a szabadságot... Paradox módon egy kommunista funkcionárius lett egy egész nemzedék bálványa, amelynek annyi rossz tapasztalata volt a rezsimmel kapcsolatban. Elég volt ehhez egy emberi, mosolygó arc, a korábbi komor arcokkal szemben` - olvasható a cikk bevezetőjében.

Dubcek rajongói azt hitték, és sokan ma is azt hiszik, hogy "őszinte ember volt, aki az ország humanista hagyományaihoz kötődött és aki a lehetőségekhez mérten, igyekezett jobbítani a világot. Mások szerint viszont tragikus figura volt, szomorú lovag, partizán, aki előkészítette a terepet Gustáv Husáknak, egy olyan bolseviknak, aki a saját árnyékától is fél..., de vannak olyanok, akik egyenesen Moszkva trójai falovának tekintik" - fogalmazott a szerző.

Mi történt volna, ha az oroszok nem vonulnak be? Meddig ment volna el Dubcek, elfogadta volna-e a politikai pluralizmust? A lap megszólaltatta Stanislav Sikora történészt: "Kommunista meggyőződése túlságosan mély volt. Nem fogadott volna el más utat... már 1968 májusában Dubcek kijelentette: azok, akik ellenzik a szocialista demokráciát, nem méltók a demokráciára." Hívei persze, vélekedik a lap, azt állítják, hogy az ilyen kijelentésekkel csak az oroszokat próbálta megtéveszteni.

A Tyden felidézi, hogy Dubcek és társai, a bátor katonatiszt, Frantisek Kriegel kivételével, aláírták a "moszkvai megállapodásokat", amelyek zöld utat adtak a szovjet csapatok ideiglenes csehszlovákiai állomásoztatásának, és az ország "normalizálásának". A lap felidézte Dubcek 1989. novemberi visszatérését is, amikor a tömeg nagy ovációban részesítette a prágai Vencel-téren. "Húsz év után lépett ismét szónoki emelvényre, de szavai csalódást keltettek, mert a valóságtól elszakadtak voltak"

Alexander Dubcek második közéleti pályafutásra rövidnek bizonyult. A szövetségi parlament elnöke lett, de ebben az inkább formális hivatalban nem tudott komoly befolyást gyakorolni az eseményekre. Alig két évvel később, két hónappal Csehszlovákia felbomlása előtt pedig autóbaleset áldozata lett. Hetvenegy éves volt. A rendőrség szerint a szerencsétlenséget sofőrje gyorshajtása okozta, de azért akadtak, akik politikai gyilkosságnak igyekeztek beállítani Dubcek halálát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kigúnyolták Dubcek 68-as törekvéseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra