Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Történelem kezdőknek és haladóknak

2008. május 27. 14:00

Impozáns kötettel jelentkezett a National Geographic: Képes Világtörténetük élvezetes és igencsak színesre sikeredett formában, könnyeden vezet be a világtörténelem főbb folyamataiba és apró titkaiba.

<

Bár az internetes lexikonok korában egy hasonló vállalkozás elindítása igencsak bátor kezdeményezésnek számít, hiszen a nyomtatásba kerülő enciklopédiák sok tekintetben nem versenyezhetnek a folyamatosan frissülő online kiadásokkal, a kiadó neve garancia lehet a szakmaiságra és komoly tartalomra. A National Geographic pedig nem csekély dologba vágott bele: 650 oldalon mutatják be azt, amit szerintük az emberiség történelméről tudnunk kell.

A vállalkozás pedig sikeres lett: az érthetően és szórakoztatóan megírt szócikkek ugyanis könnyen emészthetőek, és feldolgozást és az információ befogadását pedig kiemelten gazdag képanyag, mintegy 4000 ábra, festmény, érem, stb. segíti. Az igencsak gazdag tényanyag mellett ugyanis üdítően, mintegy tankönyvszerűen hat, hogy rögtön látjuk is, hogy miről van szó.

Az enciklopédiában ezen felül négy kihajtható, nyolcoldalas magyarázó részlet tárja fel és elemzi a nagyobb folyamatokat, így a francia forradalom, vagy akár a második világháború jelentősebb eseményeit. Több tucatnyi kiegészítő anyagrész enged betekintés a főbb vallások és eszmei áramlatok részleteibe, és ezen kívül a legnagyobb politikusok, államférfiak és művészek életét is megismerhetjük.

Szintén pozitívum a könyvön végighúzódó, a lap alján található időskála, amely segít egymáshoz rendelni, térben és időben elhelyezni az emlegetett neveket, fogalmakat és dátumokat is. Az itt található színkódok az adott tárgyak vagy témák könnyebb azonosításában segítenek.

A hasonló kezdeményezések, illetve fordításból készülő enciklopédiák és lexikonok egyetlen buktatója a helyesen magyarított nevek és kifejezésekben rejlik, ám e téren sem kell meglepetéstől tartanunk, a könyvet fordító és lektoráló gárda ugyanis minden apró részletre odafigyelt.

Kinek ajánljuk: mindenkinek, akit érdekel a történelem, illetve azoknak is, akik eddig nem foglalkoztak a múlt útvesztőivel, hiszen a könyv alapján biztos kedvet kapnak majd hozzá.

Képes Világtörténet. Ford.: Berényi Gábor, Boris János, Lukács Laura, Pásztor Péter. Geographia Kiadó, 2007. 656 o. Ára: 9999 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Történelem kezdőknek és haladóknak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra