Múlt-kor.hu

Újra látogatható a kassai Rákóczi-sírkamra

Újra látogatható a kassai Rákóczi-sírkamra

Újra látogatható a kassai Rákóczi-sírkamra

A kassai Szent Erzsébet székesegyház altemplomában ünnepélyesen ismét megnyitották II. Rákóczi Ferenc és a fejedelem bujdosó társainak hamvait őrző sírkamrát.

A Rákóczi-évfordulóra időzített felújításon a restaurátorok több mint egy évig dolgoztak, az Interreg programból közel 200 ezer eurót fordítottak a restaurálásra.

Forrás: parameter.sk
A sírkamra Kassa leglátogatottabb turisztikai objektuma. Elsősorban magyarok látogatják, akik évente tízezerszámra zarándokolnak el a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának kőkoporsójához, és koszorúk sokaságát helyezik el a dóm utcai homlokzatán található emlékhelyen is.

A fejedelem és rodostói sorstársainak hamvait 1906-ban, sosem látott pompával szállították haza. Kassa elcsatolása után voltak idők, amikor az egyszerű halandó évtizedekig nem tehette be a lábát a szent helyre.

A Rákóczi-év eseményeinek keretében jelentős magyarországi segítséggel felújították a Rodostói Házat, annak az épületnek az 1906-ra megépített pontos mását, amelyben a fejedelem  száműzetése utolsó szakaszában lakott. Akkor az épület udvarán egy monumentális Rákóczi-szobrot is felállítottak.

(Múlt-kor/MTI)

Újra látogatható a kassai Rákóczi-sírkamra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr
Impresszum

Főszerkesztő: Bartal Csaba
Főszerkesztő-helyettes: Ács Tibor Adrián
Felelős szerkesztő: Kulcsár Ádám
Munkatársak: Báló Edina, Czókos Gergő, Hajdu T. Tibor, Lados Tamás

Kapcsolat

info@mult-kor.hu

 

Váltás az asztali verzióra