Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őskori migrációt bizonyított a Kon-Tiki expedíció

2007. augusztus 8. 09:00

<

Kapcsolat Polinézia és Dél-Amerika között

Az út első 50 mérföldjét a perui haditengerészet vontatógőzöse segítségével tették meg, majd a Humboldt-áramlattal együtt nyugati irányban haladtak. Két nagy vihart vészeltek át, mire július 30-án megpillantották az első polinéziai szigetet, Puka-Pukát. Augusztus 4-én megpróbáltak az Angatau-szigeten partra szállni, de az erős szél elsodorta őket.

Végül augusztus 7-én fennakadtak a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Raroia-szigetet körülvevő korallzátonyon. A több mint három hónapos kaland a súlyosan megrongálódott Kon-Tiki partra vontatásával mégis szerencsés véget ért. Az expedíció bebizonyította, hogy a Kolombusz előtti Dél-Amerika népei képesek voltak a polinéz szigetek elérésére. Heyerdahl elméletét azonban mind a mai napig nem fogadja el a tudomány, bár kis létszámú dél-amerikai csoportok betelepülését Polinéziába elképzelhetőnek tartják.

Tudományos tény azonban, hogy a Kon-Tiki expedíció tagjai fedezték fel a kígyómakrélát; megfigyeltek egy rendkívül ritka cetcápát és több ritka, az éjszaka folyamán a felszín közelébe merészkedő mélytengeri halat. Gyarapították ismereteinket a planktonok világát illetően is. Heyerdahl 1948-ban megjelentetett beszámolója az expedícióról világszerte nagy feltűnést keltett. Összesen 70 nyelvre fordították le, és az évek során közel 50 millió példány kelt el belőle. A könyv alapján készült filmért 1951-ben Oscar-díjat kapott.

Az elméletet az American Antiquity című folyóirat nemrég megjelent tanulmánya árnyalta, amely szerint a polinéz hajósok már évszázadokkal az európai felfedezők első megjelenése előtt látogatták a kaliforniai partvidéket. Egyesek szerint Ausztrália őslakói is itt jártak, a két kutató, Kathryn Klar, a Berkeley Egyetem nyelvésze, és Terry Jones, a Kaliforniai Egyetem régésze elismerik, hogy elméletük szöges ellentétben áll a térség fejlődéséről korábban gondoltakkal.

Tavaly pedig egy sikertelen kísérlet után Olav Heyerdahl, a híres norvég néprajzkutató és utazó Thor Heyerdahl unokája ismételte meg néhány éve elhunyt nagyapjának legendás Kon-Tiki-expedícióját.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kiss Petra, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őskori migrációt bizonyított a Kon-Tiki expedíció

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra