Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sikertelen bankárból lett sikeres műpártoló a Medici nagyherceg

2007. április 10. 17:45

<

Savonarola hatása alatt

Politikai sikereinél talán csak a reneszánsz kori művészet pártolása révén elért eredmények jelentettek számára többet. Medici a kora nagy, vagy az akkor még éppen kevéssé ismert, ámde tehetséges művészeit maga köré gyűjtve igyekezett teret biztosítani az itáliai művészet fejlődésének.

Uralma idején a 15. századi reneszánsz olyan jeles képviselői fordultak meg Firenzében, mint Verrocchio, Leonardo da Vinci, Boticelli, Ghirlandaio, vagy éppen Michelangelo. Michelangelónak még abban a megtiszteltetésben is része volt, hogy a Medici család asztalánál étkezhetett, és Medicivel együtt részt vehetett az újjáalakított platoni Akadémia találkozóin.

Lorenzo Medici - humanistához méltón - maga is kacérkodott a művészettel, leginkább verseket írt, de építészeti tervek is fűződnek nevéhez (többek közt a firenzei dóm homlokzatáról is készített tervet). A latin nyelvvel szemben inkább a toszkán nyelvjárást részesítette előnyben. Uralkodása során hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy a nagyapja által alapított családi könyvtárat gyarapítsa. Az alkalmazásában álló utazók több rég elveszett, vagy megsemmisültnek hitt klasszikus művel is gazdagították a Medici könyvtárat.

Élete utolsó éveiben Firenzében egyre inkább az éppen általa a városba hívott dominikánus prédikátor, Savonarola hatása alá került, aki hitte, hogy a firenzei keresztények túl mélyre "süllyedtek" a görög-római kultúrában, s éppen ezért megváltásra van szükségük. Savonarola ott volt Lorenzo Medici halálos ágyánál is, egyesek szerint megátkozta a filantróp fejedelmet, mások szerint viszont megáldotta. Legendák szerint Medici halála pillanatában villám csapott a Santa Reparata templomba.

A fejedelem halálával az itáliai reneszánsz aranykora is végéhez közeledett, alig fél évvel később pedig az új világ felfedezésével végleg új történelmi korszak köszöntött be. Firenzében rövid időre a "Krisztus köztársaságát" megteremteni vágyó Savonarola vette át a vezetést, ám végül VIII. Károly francia király segítségével a Mediciek visszaszerezték a hatalmat, s a család még évszázadokon át jelentős szerepet játszott a város történetében. Lorenzo Medici két fia is a pápai trónra ülhetett, másodszülött fia, Giovanni X. Leó néven lett pápa, fogadott fia Giulio (meggyilkolt bátyja törvénytelen gyermeke) pedig a VII. Clement nevet választva állt az egyházi állam élén.

Lorenzo Medici sírja - bátyjáéval együtt - a San Lorenzo templom egyik kápolnájában található, amelyet Michelangelo tervezett. A kápolna híres szobrokkal díszített, s falain néhol még láthatók Michelangelo eredeti rajzai.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sikertelen bankárból lett sikeres műpártoló a Medici nagyherceg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra