Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tizenkilencezer halottat követelt Szarajevó ostroma

2006. december 14. 16:00

Csaknem 19 ezer ember, köztük megközelítőleg kétezer gyerek vesztette életét Szarajevó 1992 és 1995 közötti ostromában.

<

Boszniai szakértők 1996 óta gyűjtenek adatokat az ostrom okozta veszteségekről. A szakértők vállalatok, intézmények, magánszemélyek sokaságát kérdezték ki töviről hegyire az 1417 napig tartó ostrom roppant pusztításáról.

Szinte folytonosan záporoztak Szarajevóra és 340 ezres lakosságára a tüzérségi lövedékek és a gépfegyverek lövedékei - mondta kedden nyugati újságíróknak Duljko Hasic szakértő, aki tanulmányt írt a kérdésről az összegyűjtött adatok alapján.

Csellóművész a Nemzeti Könyvtár romjain, 1992

Nemcsak épületek dőltek romba, az ostrom tönkretette a boszniai főváros közműveit is - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 14 milliárd eurós összeg csak a közvetlen háborús károkat foglalja magába, a közvetetteket - például a kiesett termelés miatt elmaradt jövedelmeket vagy a szarajevói cégek külföldi piacainak elvesztését   - nem.

Nem vették bele ebbe a veszteségmérlegbe a leégett Nemzeti Könyvtár ritka és értékes könyveinek pusztulását vagy a szintén felgyújtott Keleti Tanulmányok Intézetének megsemmisült régiséggyűjteményét - ezek értékének felbecsülése még hátravan. Hasic közlése szerint tanulmányának fő célja a tények megállapítása, de a mű esetleg hivatkozási alapja lehet kártérítési követeléseknek is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tizenkilencezer halottat követelt Szarajevó ostroma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra