Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Kennedy-gyilkosság forradalmasította a televíziós híradózást

2006. december 1. 12:30

<

A televízió pillanata volt

A Kennedy-gyilkosságról szóló tudósítások jól példázzák televízió akkor először érzékelhető erősségeit, a gyorsaságot és a közvetlenséget, de rögtön nyilvánvalóvá tették sebezhetőségét is. Például a szenzációs, de utóbb hamisnak bizonyult hírek esetében, miszerint Johnson nem kapott szívrohamot a merénylet közben; vagy Jackie Kennedy és a texasi kormányzó, John Connally felesége nem sebesült meg; illetve hogy a titkosszolgálat egyik ügynöke sem halt meg. A gyengeségek oldalán akkor először volt tetten érhető a riporteri és műsorvezetői felkészületlenség, tájékozatlanság vagy érzelmi elkötelezettség, amint például az NBC riportere, Chet Huntley Dallast keserűen `az ország egyik gyűlölt helyének` titulálta, `ahol minden kór felerősödik`.

Sok tekintetben viszont a novemberi hétvége már előrevetítette a 24 órás hírműsorok kialakulását.



"A Kennedy elleni merényletről készült műsor rávilágított sok hiányosságra, ami az évek múltával csak fokozódott. Ha élőben megy a műsor, akkor a nézők mindent nyersen kapnak. A dolgokat nem lehet ellenőrizni, legalábbis azonnal nem. Aki már túljutott a kezdeti nehézségeken, tudja, hogy amit először hallunk, az gyakran nem bizonyul igaznak. De ha állandóan élőben készül a műsor, akkor menet közben nem is lehet mindent ellenőrizni" - mondja Dan Rather, aki ezen a hétvégén tette meg az első lépést ahhoz, hogy a CBS vezető tudósítója legyen.

Néhány újságíró szerint alapvetően demokratikus, ha a nézők a riporteri munkát annak hibáival együtt látják. "A Kennedy merénylet előtt a híreket becsomagolták. Kimész, felveszed, megírod, aztán valaki eldönti, hogy a nézők mit láthatnak és hallhatnak, és csak ezután kerül adásba. A Kennedyről szóló tudósítás alatt a nézők részesévé váltak az eseményeknek. Amikor látták, hogy Jack Ruby kamerával felveszi Oswaldot, valójában a riporterekkel együtt kutatták fel a híreket. Ma már egész munkaidő alatt ezt csináljuk a televíziónál" - mondja Greta van Susteren a Fox News tudósítója.

Az azóta eltelt években a nézők élő adásban láthatták a Challenger tragédiáját, a World Trade Center elleni terrortámadást, a Los Angeles-i autópályát, ahol O.J. Simpson autójával a rendőrök elől menekült. Bármi is történt azóta, minden Dallasban kezdődött. "Négy napig megállt az élet. Az emberek nem gyűltek össze a távirati irodánál, nem figyelték az órát a Times Square-en és nem hallgattak rádiót. Ez volt a televízió pillanata" - értékelte Jeff Greenfield, a CNN politikai elemzője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Kennedy-gyilkosság forradalmasította a televíziós híradózást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra