Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Divatba jött a zsidó örökség Spanyolországban

2006. november 9. 11:45

<

Mindenki profitálna belőle

Ám a történészek óvnak is ettől az újdonsült divattól, hiszen több helyi kormányzat azzal szeretné a turistákat az országba csábítani, hogy mindent zsidó örökségnek nyilvánítanak. Sokan pedig a soha nem létezett zsidó múlt megalkotásával szeretnének a figyelem középpontjába kerülni, és soha nem létezett épületeket, temetőket és városnegyedeket reklámoznak - figyelmeztetnek a történészek. "Mindenki középkori zsinagógát szeretne" - mondja Castano.

A spanyolországi zsidó örökséget újjáélesztő szervezetek szerint azonban ezek a városok tévedésben élnek, hiszen az egyik egyesület vezetője, Assumpció Hosta szerint nem arról van szó, hogy ne lenne ilyen történelmük, hanem inkább arról, hogy ez nem igazán látható. Időt kell adni hát ezeknek a városoknak, hogy felfedezzék örökségüket.

Ma nagyjából 40-50 ezer zsidó él az országban, ám ez a népesség gyorsan nő, köszönhetően a 15. században Észak-Afrikába menekült zsidók leszármazottai visszatelepülésének. A hazatérők többsége egy különleges judeo-spanyol nyelvet beszél, és majdnem teljesen eredeti formában őrizte meg a fél évezreddel ezelőtt élt ősei hagyományait.

Az országban ennek ellenére továbbra is változatos formában megjelenik az antiszemitizmus, amelynek a legújabb irányzata az Izrael-ellenességből merít erőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Divatba jött a zsidó örökség Spanyolországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra